När det kommer till pyroteknik överlag och nyårsraketer i synnerhet så finns det i regel två ramverk att förhålla sig till.
Dels den allmänna ordningslagen som säger att personer under 18 år varken får köpa, inneha eller använda pyrotekniska varor. Det är även straffbart att ge eller "köpa ut" pyroteknik till minderåriga.
Sedan 2002 behövs både tillstånd och utbildning för att få använda smällare. Från och med 2019 gäller detsamma också för raketer med styrpinne.
Generellt behövs tillstånd från polisen för att få använda fyrverkerier och annan pyroteknik på platser eller vid tidpunkter då det finns risk att människor, djur eller egendom kan ta skada.
Däremot har MSB tagit fram en lista över pyroteknik som är undantagen från det precis nämnda tillståndskravet. På listan finns bland annat knasterfyrverkerier, ljusfontäner och vissa typer av så kallade tårtor som inte behöver förankras i marken och står stadigt för sig självt.
Utöver dessa allmänna regler har dock Sveriges kommuner rätten att införa och inskärpa lokala bestämmelser på detaljplanerade områden. Vad det här i praktiken inneburit i stora delar av landet är en åtstramning av regler och möjligheter att använda pyroteknik. Bland de vanligare bestämmelserna finns regler om var och när fyrverkerier får användas, för att skydda både människor och brandkänslig bebyggelse.
I Flen blir årets nyårsfirande det första med de nya lokala ordningsföreskrifterna som började gälla första januari i år.
Numera behövs tillstånd från polisens sida för användning av all typ av pyroteknik på kommunens detaljplanerade mark, inklusive sorterna som av MSB är undantagna från tillståndkravet. Med andra ord är det förbjudet att avfyra även mindre, av MSB tillåtna, fyrverkeripjäser på kommunens tätorter och i de flesta fritidsområdena. På landsbygden utanför dessa områden är fortsatt de av MSB undantagsgilltiga pyrotekniksortera lagliga att skjuta.
Dessa lokala föreskrifter gäller året om, förutom över tre timmar på nyårsafton mellan 22.00 och 01.00 på nyårsdagen. Dessutom görs även undantag för tillståndkravet på valborgsmässoafton, skärtorsdagen och långfredagen.
I det som kallas för "trästaden" i centrala malmköping råder däremot totalförbud mot pyroteknik årets alla timmar utan undantag, för att skydda den brandkänsliga träbebyggelsen.