Glass-klassiker kan utses till årets matbluff

GB kan vinna pris – i negativ bemärkelse. Konsumentföreningen Äkta vara har nominerat dem till en av finalisterna i utnämnandet av årets matbluff, 2022. Klimatanpassning anses vilseleda glassätarna sedan klassiker fått nytt växtbaserat recept.

Allmänheten har nominerat vilseledande matprodukter och en jury, bestående av bland andra konditorprofilen Sébastien Boudet, har valt ut fem finalister. GB:s Big pack vanilj kan utses till årets matbluff.

Allmänheten har nominerat vilseledande matprodukter och en jury, bestående av bland andra konditorprofilen Sébastien Boudet, har valt ut fem finalister. GB:s Big pack vanilj kan utses till årets matbluff.

Foto: Bildkollage: Claudio Bresciani/TT, Seda Aksoy, Äkta vara

Flen2023-01-21 12:03

När Unilevers GB glace, med fabrik i Flen, gjorde om sin klassiker Big pack vanilj för att minska dess klimatavtryck tog de bort alla mjölkprodukter utan att tydligt skylta om det. Det är kärnan i kritiken från Äkta vara, som i sin motivering skriver att många nog förväntar sig att en glass ska innehålla just mjölprodukter.

Mjölkprodukterna har ersatts av bland annat vatten och ärtprotein.

undefined
Den nya ingredienslistan lyder: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), salt och arom.

Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef för GB glace, har kommenterat saken skriftligt:

”Många konsumenter efterfrågar vegansk glass och glass som är tillverkad på ett mer hållbart sätt. GB glace har en tydlig hållbarhetsagenda, att minska klimatavtrycket och att göra en hållbar livsstil till en del av vår vardag", skriver hon bland annat.

Receptet förnyades i mars ifjol och är sedan dess helt växtbaserad. Gelmanovska framhåller att produktens utsläpp av växthusgaser då sänktes med 37 procent.

undefined
Sébastien Boudet, konditor, bagare och tv-profil, är en av medlemmarna i antiprisets jury. Vilken produkt som "vinner" avgörs dock av allmänheten.

Äkta vara skriver också, i sin motivering, att det "komiskt nog" står på förpackningen att varan "kan innehålla mjölk". Gelmanovska förklarar dock att det är en säkerhetsföreskrift eftersom glassen produceras i fabriken i Flen där andra produkter med just mjölk också görs.

Äkta vara har utsett årets matbluff sedan 2015 och i årets tävling slog nomineringarna från allmänheten rekord, med 304 möjliga bluffar. Den tidigare toppnoteringen var 186. En jury har valt ut de fem finalisterna.

undefined
Allmänheten nominerade 304 potentiella matbluffar och juryn valde ut dessa fem till finalister.

De övriga finalisterna i antitävlingen är:

  • Cider med smak av lingon, från Nyckelbryggerier, som inte innehåller några lingon alls utan endast "naturliga aromer".
  • Keso protein, från Arla, som bara innehåller en procent mer protein än i den ordinarieprodukten. Alltså 15 procent istället för 14.
  • Willjas oat for whipping, från Fazer, som trots sitt namn knappt innehåller något havre alls (bara en procent) och istället är baserad på framför allt kokos- och rapsolja.
  • Röd apelsin, från Bravo, vars förpackning framför allt pryds av knalliga blodapelsiner men som till största del består av äpple. Den uppges dessutom innehålla mer vanlig apelsin än blodapelsin. Sedan nomineringen offentliggjordes har företaget Skånemejeriet dock låtit meddela att de ska ändra designen för produkten.

Nu är det upp till allmänheten att rösta om vilken produkt som är mest vilseledande. "Vinnaren" presenteras den 25 januari.

undefined
Sveriges GB-fabrik ligger i centrala Flen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!