Den 30 september 2017 demonstrerade den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg i samband med bokmässan. De hade fått tillstånd att demonstrera genom staden, men då många motdemonstranter samlats utanför bokmässan, tog polisen beslutet att demonstrationståget skulle upplösas vid Liseberg.
Ett antal demonstranter valde att fortsätta ändå, och tumult uppstod när NMR-aktivister gick med höjda sköldar mot journalister, som klämdes fast mellan dem och en polisbuss. När polisen skulle undsätta journalisterna fick även de utstå våld från NMR-demonstranterna.
På plats i det främre ledet på folksamlingen, stod en man från Flen, iklädd partijacka och sköld. Han ska ha tryckt på folkmassan bakifrån, trots att polisen ropade "backa".
I mars förra året dömdes Flensbon till två månaders fängelse i Göteborgs tingsrätt. Han sade själv att han inte hörde poliserna ropa, och att han endast var på plats för att demonstrera – och inte deltog i själva upploppet. Han ska ha följt med demonstrationståget och trodde att han gick på den väg de hade tillstånd för. När det blev tumult, bestämde han sig för att åka hem, men hamnade mitt i tumultet och tog spjärn mot en polis för att inte ramla omkull, enligt hans berättelse.
I förundersökningen finns omfattande film-och fotomaterial. Med hjälp av den gjorde tingsrätten bedömningen att Flensmannen aktivt sökt sig till tumultet och dragit i en polis. Han dömdes i mars förra året till två månaders fängelse och skadestånd på 15 000 kronor för våldsamt upplopp.
Nu har domen överklagats till hovrätten, som delar tingsrättens bedömning att Flensbon fortfarande ska dömas för våldsamt upplopp. Frivården har yrkat att samhällstjänst inte skulle vara lämpligt, då de fått information från säkerhetspolisen om mannens kopplingar till högerextrema organisationer och personer.
Flensbon har själv uppgett att han inte längre är medlem i någon högerextrem organisation. Dessutom tar tingsrätten i beaktning att han i dag har en anställning, samt lever under relativt ordnade förhållanden, och därför anses lämplig att dömas till samhällstjänst.
Straffpåföljden ändras därför till villkorlig dom, med samhällstjänst på 75 timmar, vilket motsvarar tiden för två månaders fängelse.