Guldbagge till dokumentär om Förvaret

Förvaret fick filmsveriges finaste pris – en guldbagge för bästa dokumentärfilm. – Det kom som en chock, helt overkligt, säger Flensbon Sophie Alväng, en av filmens huvudpersoner.

Flen2016-01-19 15:36

Filmprojektet om Migrationsverkets förvar i Flen påbörjades 2012, då jobbade Sophie Alväng och Solveig Zdini på enheten och blev två viktiga karaktärer i filmen som skildrar livet på den sista anhalten innan utvisning ur landet.

– När vi var på premiären i april skojade vi om att nästa år är vi på Guldbaggegalan. Vi trodde "Jag är Ingrid" skulle vinna så det kom verkligen som en överraskning, i går kände man sig som Rolf Lassgård, säger Sophie Alväng.

Förvaret har regisserats av Anna Persson och Shaon Chakraborty och i sitt tacktal från scenen på Cirkus i Stockholm sa Anna Persson:

– Det här priset går till alla personer inne på förvaret som litat på oss och vågat visa sin mänsklighet framför kameran. Jag kommer aldrig glömma känslan att gå ut från förvaret och höra fåglarna och samtidigt veta att de andra är inlåsta långt borta från deras älskade och allt som är livet.

För Sophie Alväng och Solveig Zdini har filmens framgångar inneburit ett sällsynt besök i kulturens finsalonger.

– Det kändes helt galet, fantastiskt och magiskt att vara på plats. Man gick som på rosa moln. Det kändes som många sett den och vi fick gratulationer av Sven Wollter och jättemånga andra som sa att de hejade på oss, säger Sophie Alväng.

Hon tackade först nej till att vara med, men när hon mötte aktivister en kväll på jobbet fick det henne på andra tankar.

– De skrek åt oss att vi slår dem som är där inne och kallades oss massa saker. Då ringde jag tillbaka till Anna och sa ja, jag ville visa att det inte var så och att jag bryr mig om mina medmänniskor. Det är hemskt att skicka hem folk till deras öden, säger Sophie Alväng och tror att många andra på låsta institutioner kan känna igen sig i filmen.

– Jag har lärt känna otroligt mycket människor och lärt mig om andra och är tacksam för vad jag själv har.

För Sami Hsini – boende på Förvaret under inspelningen – blev galan ett tillfälle att rikta sig direkt till statsminister Stefan Löfven som satt i publiken.

– Det var inte planerat att vi skulle prata men jag tänker inte vänta på att någon ska ge mig chansen så jag tog den själv. Det finns en stor skillnad att prata med Lövfen via tv eller att han sitter några meter framför mig, säger Sami Hsini.

Han tog upp USA som ett exempel på där olika nationaliteter byggt ett starkt land.

– Folk har röstat på dig för att de trodde på vad du stod för och vad du har sagt. Jag tänker på alla som försöker ta sig hit, för att de vill ha ett liv som din son eller din dotter har. Tänk lite mer på det.

Trots det spontana infallet höll han nerverna i styr.

– Jag var mest chockad över att inte vara nervös. Jag säger vad jag har på hjärtat, många säger att man inte ska blanda in politik men jag bryr mig inte om det. Detta var en viktig chans att tala, säger Sami Hsini som likt de andra medverkande blev vida överraskad av guldbaggen.

– Jag visste att vi gjort ett bra jobb men kanske inte att juryn skulle intressera sig. Men där hade jag fel och man får uppskatta och tacka för att det, säger Sami Hsini.

Förutom Förvaret var "Jag är Ingrid" av Stig Björkman och "Every Face Has a Name" av Magnus Gertten nominerade i kategorin bästa dokumentärfilm.

klicka här för att se trailern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om