Har Prins Wilhelmgymnasiet förutsättningar att bedriva en kvalitativ och ekonomiskt hållbar verksamhet? Det är frågeställningen i den omfattande utredning som kan ligga klar i mitten på september. Utredningen är en av punkterna på den åtgärdsplan för en budget i balans som barn-, utbildnings- och kulturnämnden klubbade igenom på torsdagen.
Eleverunderlaget för gymnasiet i Flen har sjunkit de senaste åren, det är en anledning till utredningen.
– Det är ingen brist på kvalitet på gymnasiet, det är en otroligt kvalitativ utbildning. Men vi måste se hur liten en skola kan bli samtidigt som man håller kvalitet i utbildningen. Vad får det kosta och vad är det vi vill ha?, säger Lena Furén, chef för barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen.
Men att utredningen skulle handla om gymnasieskolans vara eller inte vara förnekar hon starkt.
– Nej, du får mig inte att säga att det finns tankar på att lägga ner gymnasiet, säger Lena Furén.
Inte heller nämndens ordförande Peter Munter (S) ser utredningen på det sättet.
– Det finns ingen sådan politisk agenda, jag tolkar det som att vi vill ha gymnasieskolan kvar. Det vore det bästa för Flens kommun. Men jag vill inte föregå utredningen, vi får vänta och se vad den säger, säger Peter Munter.
Utredningen kommer bland annat bestå av intervjuer av lärare, elever och fackliga företrädare. Dessutom ska den ge svar på om det finns samverkansvinster med Vuxenutbildningen.
På listan med åtgärder återfinns även effektivisering av Malmaskolans lokaler i samband med nedläggningen av mellanstadiet. Man tittar på om lokaler kan användas på andra sätt eller hyras ut till andra aktörer.
– Det vi tittar på just nu är om fritidsgården som ligger i samma byggnad som matsalen i stället kan flyttas in i skolbyggnaden, säger Lena Furén.
Att Nybbleförskolans verksamhet integreras i den nybyggda förskolan i kvarteret Kungsfågeln från och med nästa vår finns med på listan. Siffror visar att barnunderlaget kommer sjunka de kommande fem åren.
– Vi ser att det är lämpligt att lämna den lokalen, säger Lena Furén.
Åtgärdsplanens tyngsta punkt är neddragningen av 28,7 tjänster. Den första juli varslades 33 anställda om uppsägning och efter matchning mot andra vakanta tjänster i kommunen stod det klart att 30 anställda sägs upp från och med den första januari nästa år. Neddragningen beräknas spara kommunen tolv miljoner kronor.