Han känner inte igen bilden av sin skola

Torgny Jeppson har arbetat som lärare i kommunen i 35 år. Han känner inte igen sig i den bild av skolan som målats upp de senaste dagarna.‒Jag hävdar definitivt att det här är den plats där det inte är kaos, säger han.

"Jag vet precis vilka de är. Jag vet precis vad de gör", säger läraren Torgny Jeppson men förklarar att det inte är i skolan utan på elevernas fritid som det är väldigt rörigt.

"Jag vet precis vilka de är. Jag vet precis vad de gör", säger läraren Torgny Jeppson men förklarar att det inte är i skolan utan på elevernas fritid som det är väldigt rörigt.

Foto:

Flen2017-10-13 06:43

Bilden av skolorna i Katrineholm spretar. Efter tidningens rapportering de senaste två dagarna har många reagerat. Från kommentarer om att tidningens rapportering varit för försiktig, och att läget egentligen är än värre, till att tidningen svartmålar skolorna.

‒Den linje som jag och mina kollegor driver är att ja, det finns problem i skolan. Men det är väldigt få som drabbas. Väldigt få, säger Torgny Jeppson, lärare på Järvenskolan Södra.

När han och många kollegor med honom slog upp tidningen i onsdags kände de "nej, inte en gång till, att man beskriver skolan på det här viset, när man egentligen pratar om ett mycket större problem, ett samhällsproblem som har en hel del olika orsaker".

‒Det kan hända att det är kaos hos många av de här pojkarna, som jag hävdar inte alls är några medlemmar i något gäng. Utan det är trasiga individer som inte vet hur de ska göra, som inte vet hur de ska bli bekräftade, som söker någon eller några som talar om för dem att de har gjort något som är värt att göra.

En anonym polis har tidigare sagt att problemen började i samband med att man slog ihop de tre högstadieskolorna.

‒Det får stå för honom eller henne, säger Jeppson.

Enligt Torgny Jeppson har skolsammanslagningen snarare varit positiv. Han menar att flera kompetenser är samlade under samma tak och meritvärdena har stigit.

Kan det vara så att det finns olika skikt bland lärarna, där några känner sig helt trygga och andra faktiskt är rädda för vissa av eleverna?

‒Ingen av mina kollegor uttrycker rädsla. Flera av mina kollegor har ibland uttryck oro. Den oron kan bestå av olika saker. Oftast handlar det om hur det ska gå för eleverna, när de inte är här på skolan, vad händer på helgerna? På nätterna? Men ingen uttrycker en rädsla under skoltid.

Men om de vore rädda, skulle de våga säga det då?

‒ Verkligen. Vi har en bra skolledning. Vår rektor säger "Är ni rädda kom till mig". Arbetslagsledarna har samma sätt att närma sig kollegorna. Den som känner oro eller rädsla vet att alla kommer att respektera det.

Torgny Jeppson är också kritisk till att tidningen citerar människor på Facebook i sin rapportering.

‒Man har inte haft förberedelsetiden och analystiden riktigt. Med lite överdrift säger människor där att "Jag vet hur det går till, ja, det vet jag, för grannens dotter som gick på högstadiet för fyra år sedan har sagt hur det är."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om