Malen. Den kan ses som vattnets varg. Malen slukar det mesta och stannar inte vid vattenlevande varelser.
– Malen är en toppredator. Den äter allt. Fisk i olika storlekar, groddjur, den kan till och med äta fåglar, säger Helena Herngren, koordinator för åtgärdsprogram för hotade arter på länsstyrelsen i Södermanland.
Malen är inte bara stor, den är också mystisk. Än i dag vet man inte mycket om malen som gömmer sig i Båvens mörka vatten.
– Vi vet inte hur gamla de blir, var de leker någonstans eller när de blir könsmogna. Vi jobbar med att få svar på de här frågorna, säger Helena Herngren.
Tysta viskningar talar om malfångster som gjorts under sommaren, bilder visar när vuxna män stoltserar med sin fångst. Detta ser Helena Herngren som ett problem och markerar därefter.
– Sådär ska man inte göra. Får man en mal på kroken ska fiskaren om möjligt kroka loss den i vattnet. Går inte det ska malen varsamt plockas upp, använd gärna en fuktig säck eller matta. Fotografera absolut inte när du poserar med malen. Den ska omedelbart tillbaka i vattnet, säger hon.
Om vårdslös hantering av mal upptäcks kan det leda till polisanmälan och till slut åtal och rättegång, vilket såklart inte är önskvärt för människor som bara nöjesfiskar.
– Därför är det viktigt för oss att information om malhantering når ut till så många som möjligt, just för att tydliga riktlinjer ska finnas, säger Helena Herngren.
Riktat fiske, eller som det är mer känt som, tjuvfiske förekommer. Det råder det inga tvivel om.
– Vi vet att det finns ett riktat tjuvfiske efter mal. Oftast sker det under lekperioden, vilket är olyckligt eftersom det stör lekande fiskar, säger Helena Herngren.
Det finns även en annan aspekt av tjuvfiske. Nämligen personer som för bort malar från deras födelsevatten och släpper lös dem i sjöar på annan ort.
– Det är förbjudet att flytta mal utan tillstånd, både för att fånga och flytta malen men det krävs även tillstånd för utsättning av fisk. Vill man gynna malen i Sverige är det bättre att försöka öppna upp vandringsvägar och få malen att spridas i de områden där malen tidigare funnits, säger hon
Även om malen är en riktig jätte utgör den inget större hot mot oss människor.
– Det är extremt ovanligt att människor attackeras av malar. Jag känner till ett fall, men det var för länge sedan, avslutar Helena Herngren.