Vad metereologerna än säger är det många som har blivit väderskeptiska just när det gäller midsommarafton efter många år av regniga firanden.
– Vi är luttrade, vi litar inte på det förrän vi ser det, säger Jan Sunnergren och skrattar.
Han är ordförande i PRO Bettna och ställer till med traditionellt firande vid Föreningsborg med start klockan 13. En timme senare reser man midsommarstången och vid 17 blir det dans på dansbanan. Både kvällsdansen och ringdansen kring stången leds av lokala musiker.
Jan Sunnergren beskriver Föreningsborg som en gammal folkpark som dagen till ära lever upp på just klassiskt vis.
– Vi säljer korv, kaffe, bullar, har fiskedamm för barnen och lite tävlingar för vuxna där man får kasta ner burkar och så, säger han.
Vidare kan man bland annat fira vid hembygdsgården i Sparreholm, på Edströmsvallen i Hälleforsnäs, i Vadsbro kyrka och på hembygdsgården i Mellösa. Vid Årdala hembygdsgård firas det på midsommardagen.
Men även i Flen erbjuds ett traditionsenligt firande i Sveaparken.
– Det känns viktigt att det finns även här, säger Maria Pihl, kulturassistent på Flens kommun.
Bakom tillställningen står förutom kommunen ABF, NBV, Studiefrämjandet, Studieförbundet vuxenskolan, Svenska kyrkan.Programmet inleds strax innan klockan ett med ett uppträdande av Michelle Pettersson som avslutar firandet på liknande vis strax innan klockan tre.
– Det blir ett väldigt traditionsenligt firande och kommer att likna de upplägg som har varit tidigare år. Flens spelmansgille ska spela klassisk musik och en dansledare är med och manar ringleken. Det blir fikaförsäljning och fiskdamm, säger Maria Pihl.
Som en bonus kommer räddningstjänsten och visar upp en av sina bilar.
I Malmköping firar man kring en extra gammaldags majstång – baserad på en teckning från 1870 av Nils Månsson Mandelgren.
– Den görs varje år för hand av ett gäng enusiaster. De är ett tiotal som jobbar från mars månad för att tillverka den, berättar Leif Jacobsson, styrelsemedlem i Malmköpings hembygdsförening.
Firandet pågår mellan 12 och 16 men redan klockan 9 är man välkommen att bidra med lite blomster till stången.Leif Jacobsson beskriver midsommarfirandet som något av en hemvändardag som brukar locka så väl tidigare som nuvarande Malmköpingsbor och inresta sommargäster.
– Det är en lagom fest. När det är slut på eftermiddagen kan man fortsätta fira hemma, säger han.