Här väcks det gamla sommarhemmet till liv

Efter att SSU:s sommarö börjat förfalla under en tid, tog Heidi Opava på sig rollen som samordnare för att rusta upp stugorna. Med små medel och ideellt arbete börjar hemmet väckas till liv.

Josefine Helleday, medlem i förbundsstyrelsen, Christa Opava, ledamot i distriktstyrelsen och Heidi Opava, öns "husmor" har arbetat ideellt med att rusta upp SSU:s gamla sommarhem.

Josefine Helleday, medlem i förbundsstyrelsen, Christa Opava, ledamot i distriktstyrelsen och Heidi Opava, öns "husmor" har arbetat ideellt med att rusta upp SSU:s gamla sommarhem.

Foto: Sophie Eriksson

Flen2021-07-17 08:04

Det började med att grannarna till SSU:s sommarhem i Sörmland hörde av sig till förbundet för tre år sedan. Bävrar höll på att fälla träd över en av stugorna på ön som funnits i partiets ägor sedan 1927. Nu höll husen på att sjangsera. 

Fram till början av 2000-talet hade området sett många politiker, ministrar och en statsminister komma och gå. För tre år sedan började det pratas inom partiet om att man skulle sälja ön. Det är här Heidi Opava kliver in i bilden. Hon kallar sig öns "husmor" och har varit spindeln i nätet sedan partiet bestämde sig för att rusta upp sommarhemmet. Med små medel har hon och medlemmar ur partiet börjat väcka sommarön, beläget utanför Stålbåga, till liv.

– Här har varit massor av folk genom tiderna. Vi försöker rusta upp det nu. Vi har inte så mycket pengar men gör lite i taget. Det sker ideellt, säger Heidi Opava.

Hon är samordnare bakom upprustningen av sommarhemmet. Mycket av sin lediga tid har hon lagt på att se över vad som behöver göras, och vad som redan har gjorts.

undefined
På ön finns el, men inte vatten. Trots att stugorna sjangserat sedan början av 2000-talet, har verksamheten hållits igång med både firande av valborg och midsommar.

Nyligen har plankor linoljats. De ska ersätta gaveln på huvudbyggnaden som drabbats av röta. Tidigare har ett hål i taket på en av stugorna täppts igen, några gamla möbler som invaderats av råttor har ersatts av ett robust trämöblemang. 

– Skillnaden från när vi var här för några år sedan är stor. Då kom man knappt fram, säger Josefine Helleday, medlem i förbundsstyrelsen.

När SSU Aktiv köpte stället för nära 100 år sedan, blev ön det första partiägda sommarhemmet i Sverige, och är numera ett av få ställen som fortfarande finns kvar. Under årens gång har också skolklasser och idrottsföreningar från Sörmland hyrt in sig i stugorna.

– När man köpte det här hade man inte sommarstugor, man cyklade hit eller tog tåget. På midsommar spelade man fotboll mot fastlandet och Göran Persson stod i mål, berättar Heidi Opava.

En som kan vittna om fotbollsmatcherna mot fastlandet är före detta departementsrådet och SSU:aren från 80-talet, Lars G Linder.

– Jag har varit där en stor del av mina ungdomssomrar. Vi spelade fotboll varje midsommar mot sommarstugeområdet, det brukade inte gå så bra för oss men det var inte det som var det viktigaste. Det går inte att beskriva vad stället har betytt.

undefined
I fornstora dagar spelades fotbollsmatcher mot fastlandet. Göran Persson ska ha stått i mål vid flera tillfällen, berättar Heidi Opava.

Under andra världskriget grävde partiet i Sörmland ner gästböcker och medlemsregister på ön för att informationen inte skulle hamna i fel händer. Både Josefine Helleday och Christa Opava, ledamot i distriktsstyrelsen, menar att det är historian bakom sommarhemmet och dess läge mitt i Sörmland, som gör att drivkraften till att rusta upp stället finns.

– Det är ändå en historisk plats. Människors rörelsemönster är lite annorlunda idag, man hänger inte så mycket på en sommarö längre, men det finns fortfarande möjligheter till att nyttja den, fortsätter Josefine Helleday.

Upprustningen sker "pö om pö" som Heidi Opava beskriver det. Fortfarande är det en del kvar att göra. Målsättningen är att i framtiden kunna använda ön som en samlingspunkt, inte bara för partiet utan för allmänheten också.

– Vi måste ta vara på ön. Förhoppningen när vi har rustat upp stället, är att kunna ha kurser men även tillbringa tid tillsammans. Det är ganska få ställen som finns kvar, så tanken är att föreningslivet och skolklasser ska kunna hyra stället igen, säger Christa Opava. 

undefined
Josefine Helleday, medlem i förbundsstyrelsen, Christa Opava, ledamot i distriktstyrelsen och Heidi Opava, öns "husmor" har arbetat ideellt med att rusta upp SSU:s gamla sommarhem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!