Inne på hästcentret vid Sparreholm sitter Anna Karinen, dotter till Helge Karinen. Hon tillsammans med sin syster äger nu samlingarna.
‒Vi kommer föra hans arv och tanke vidare. Hans tanke var enkelt att visa hur den tekniska utvecklingen har sett ut, säger Anna Karinen.
Hennes pappa började samla på diverse saker och tekniska ting redan innan hon var född.
‒Det var på 50-talet som han började med sitt samlande. Först när han flyttade ut till en stuga utanför Skellefteå. Där fanns det en bagarstuga som han började köpa in föremål till, så att den skulle bli komplett. Sedan kom bilintresset in i bilden, berättar Anna Karinen.
Bilsamlingen som nu residerar på slottet visar utvecklingen av fordonet från slutet av 1800-talet. Den, tillsammans med hans andra samlingar flyttade ner till Sparreholm 1997.
‒Tillsammans med en vän startade han ett tekniskt museum utanför Skellefteå som sedan flyttade in till staden. Sedan beslutade han att flytta hela hans samling ner hit 1997 och året efter öppnade verksamheten i Sparreholm, säger hon.
Helge Karinen avled i januari tidigare i år och han blev 86 år gammal. Hans tanke med att ställa ut sina samlingar var att visa den tekniska utvecklingen.
‒Både vagnarna, bilarna och de olika ljuduppspelningsmaskinerna går alla i samma bana. Det var en väldigt enkel teknik från början men som tog en väldigt lång tid att framställa, säger Anna Karinen och fortsätter:
‒När unga kommer och ser tidiga fonografer blir de fascinerade. Bara en sådan sak att de inte behöver laddas är egentligen fantastiskt, berättar Anna Karinen.
Verksamheten som i dag bedrivs vid Sparreholm innefattar de tre museerna, retrokafé, event och konferens samt hästcentret.
‒Hästcentret är vår aktivitet som bedrivs under hela året. Där fokuserar vi på klassisk dressyr. Vi tar hit meriterade föreläsare och tränare, sedan finns det också möjlighet att både hyra och ta med sin egen häst.
De tre museer på området har öppet över sommaren.
‒Vi öppnar upp efter midsommar och håller öppet till slutet av augusti. I den verksamheten är det också tänkt att vi ska utveckla oss.
Anna Karinen har planer men inga som är tidsbestämda.
‒Det skulle vara fantastiskt att göra utställningarna mer interaktiva. Ge besökarna möjlighet till riktigt bra information om föremålen utan att gå en guidad tur. Vi vill också föra in mer objekt i dem, det ligger massa föremål i lådor som skulle kunna lyftas in.
Sedan är en annan nyhet för i år att den kulinariska verksamheten får mer fokus.
‒Kocken och matkreatören Axel Johnsson flyttar hit och tar över vårt kafé och utvecklar samtidigt andra evenemang kopplat till hans mat. Det finns inte många besöksmål där maten inte har ett fokus. Nu väljer vi att få in det i vårat spektrum, vi byter inte fokus utan vi väljer att bredda det.