Genom det nystartade företaget Jämtens trädgård hoppas de förutom att mätta magar och betala räkningar, också att sprida kunskap och intresse om odling.
– En grundpelare i vårt odlande är att vi vill bygga upp jorden, inte utarma den, säger Linnea Mason.
Förhoppningen är att jorden ska bli bättre och bättre för varje år och förutom vid nyanläggning gräver de sällan, istället använder de sig av täckodling och bygger på med olika material för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Med stort intresse för bland annat regenerativt jordbruk, som brukar beskrivas med att man just arbetar med jorden istället för mot den, och att arbeta i symbios med betesdjur hoppas de kunna inspirera andra.
– Vi ville starta för att bygga upp jorden och visa lokalsamhället att det går att göra på ett ännu bättre sätt, säger han.
Odlingen och hemmet ligger som sagt intill sjön Jämten, strax väster om Flen. När andra odlare har kämpat med den extremt torra sommaren har Mason och Backéus knappt behövt vattna i år tack vare det sjönära läget.
De använder sig inte av några som helst bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel, men tar som sagt däremot hjälp av två- och fyrbenta vänner. Ett gäng myskankor hjälper till att hålla hungriga sniglar borta, grisarna Gotte och Griseknoen förbereder nya platser på den stora naturtomten för framtida odling och gårdens hönor bidrar bland annat med gödsel – och förhoppningsvis snart med ägg.
– De är bara fem månader och har inte börjat värpa än, men förhoppningsvis kommer det snart, berättar Erik Backéus och tillägger:
– Vi planerar att skala upp och börja sälja ägg framöver.
Dessutom ska odlingsytan fördubblas till 2022 – minst. I dag odlar de på 350 kvadratmeter, plus växthuset på 50 kvadrat. Skörden säljer de framför allt via Reko-ringar, bland annat den vid Lida gård. Men för att möta kundernas efterfrågan om att kunna handla mat direkt från småskaliga producenter även inne i Flen startar Reko Flen centrum, med utlämning på Systembolagets parkering, på kvällen efter utlämningen på Lida.
– Det blir mest praktiskt och klimatsmart att producenterna som vill vara med på båda kan åka direkt från den ena till den andra, säger hon.
Nästa år planerar de också att börja med någon form av andelsjordbruk där kunder kan köpa en del i odlingen på förhand.