Jämtens trädgård vill sprida kunskap och inspiration

Det är högsäsong i grönsakslandet intill sjön Jämten. Linnea Mason och Erik Backéus har lyckats göra hobbyn till sitt deltidsyrke. "Nästa år blir odlingen dubbelt så stor. Minst", säger de.

Linnea Mason och Erik Backéus bor tillsammans med barnen Talita (på bilden) och William vid sjön Jämten. Där har de anlagt en odling som förhoppningsvis ska mätta både dem och deras kunders magar.

Linnea Mason och Erik Backéus bor tillsammans med barnen Talita (på bilden) och William vid sjön Jämten. Där har de anlagt en odling som förhoppningsvis ska mätta både dem och deras kunders magar.

Foto: Matilda Lantz

Flen2021-08-11 14:54

Genom det nystartade företaget Jämtens trädgård hoppas de förutom att mätta magar och betala räkningar, också att sprida kunskap och intresse om odling.

– En grundpelare i vårt odlande är att vi vill bygga upp jorden, inte utarma den, säger Linnea Mason.

undefined
Lokförare Bergfälts jätteärt växer så det knakar.

Förhoppningen är att jorden ska bli bättre och bättre för varje år och förutom vid nyanläggning gräver de sällan, istället använder de sig av täckodling och bygger på med olika material för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Med stort intresse för bland annat regenerativt jordbruk, som brukar beskrivas med att man just arbetar med jorden istället för mot den, och att arbeta i symbios med betesdjur hoppas de kunna inspirera andra.

– Vi ville starta för att bygga upp jorden och visa lokalsamhället att det går att göra på ett ännu bättre sätt, säger han.

undefined
Linnea Mason, Erik Backéus och dottern Talita bor och odlar vid den lilla sjön Jämten. Tack vare gröna fingrar och ett ständigt kunskapssökande har de lyckats omvandla sin hobby till sitt deltidsarbete.

Odlingen och hemmet ligger som sagt intill sjön Jämten, strax väster om Flen. När andra odlare har kämpat med den extremt torra sommaren har Mason och Backéus knappt behövt vattna i år tack vare det sjönära läget.

De använder sig inte av några som helst bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel, men tar som sagt däremot hjälp av två- och fyrbenta vänner. Ett gäng myskankor hjälper till att hålla hungriga sniglar borta, grisarna Gotte och Griseknoen förbereder nya platser på den stora naturtomten för framtida odling och gårdens hönor bidrar bland annat med gödsel – och förhoppningsvis snart med ägg.

undefined
Unghönsen har ännu inte börjat värpa, men förhoppningsvis ger de snart frukostägg till familjen. Och framöver ska Jämtens trädgård skaffa fler höns och utöka sin verksamhet med äggförsäljning.

– De är bara fem månader och har inte börjat värpa än, men förhoppningsvis kommer det snart, berättar Erik Backéus och tillägger:

– Vi planerar att skala upp och börja sälja ägg framöver.

Dessutom ska odlingsytan fördubblas till 2022 – minst. I dag odlar de på 350 kvadratmeter, plus växthuset på 50 kvadrat. Skörden säljer de framför allt via Reko-ringar, bland annat den vid Lida gård. Men för att möta kundernas efterfrågan om att kunna handla mat direkt från småskaliga producenter även inne i Flen startar Reko Flen centrum, med utlämning på Systembolagets parkering, på kvällen efter utlämningen på Lida.

undefined
Det 50 kvadratmeter stora växthuset är fyllt till bredden av bland annat tomater i olika färg och form.

– Det blir mest praktiskt och klimatsmart att producenterna som vill vara med på båda kan åka direkt från den ena till den andra, säger hon.

Nästa år planerar de också att börja med någon form av andelsjordbruk där kunder kan köpa en del i odlingen på förhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!