Björkliden firar med egenplockad trerättersmeny

Sång, lekar, sopsorteringsmonster och en trerättersmeny värdig en trevlig lördagsmiddag. Så såg en extra högtidlig dag ut på förskolan Björkliden ut i veckan.

Personalen på Björklinden viill gärna inspirera andra förskolor att arbeta aktivt med miljöfrågor i vardagen och understryker att det inte är något svårt. Och till alla småbarnsföräldrar riktar de tipset att låta barnen vara med och exempelvis källsortera.

Personalen på Björklinden viill gärna inspirera andra förskolor att arbeta aktivt med miljöfrågor i vardagen och understryker att det inte är något svårt. Och till alla småbarnsföräldrar riktar de tipset att låta barnen vara med och exempelvis källsortera.

Foto: Matilda Lantz

Flen2021-11-12 15:33

Björklidens förskola har varit certifierade med Grön flagg i tio år – vilket de blev flera år innan det blev obligatoriskt enligt ett lokalt politiskt beslut i Flens kommun.

– Det står för en hållbar utveckling, i miljö, livsstil, hälsa, natur och källsortering. Allt! Vårt nya tema som vi ska arbete med nu är livsstil och hälsa, berättar Helene Gustafsson som arbetar på förskolan.

undefined
Miljöarbetet är ständigt närvarande i vardagen på förskolan Björkliden. Under torsdagen firade personal och barn att de i tio år har varit certifierade med Grön flagg.

Förra året arbetade med skräp och avfall, då barnen bland annat introducerades för sopsorteringsmonster som vill bli matade med sitt respektive material.

– Vi tycker att det är viktigt, att vi lär barnen om det här. De är framtiden, säger Gustafsson.

Dagen till ära bjöds såväl personal som barn på en välfylld lunchmeny bestående av minst sagt närproducerade ingredienser. 

undefined
Nathan och de andra barnen på förskolan Björkliden fick smaka på äpplen i olika form från de egna träden.

– Menyn är skapad med de resurser vi har på förskolan och här i skogen.

Av jordärtskockor som växer på gården gjordes en soppa, till det serverades en kantarelltoast på svamp som barnen plockat i skogen – där de också hade hittat blåbär som blev till paj.

undefined
Helene Gustafsson som arbetar på förskolan Björkliden önskar att sopsorteringsmonstren kunde vara utmärkta på återvinningsstationer runt om i landet. "Många barns kulle känna igen dem och uppskatta det", säger hon.

Dessutom hade de tillsammans gjort eget smör av grädde och av vasslen som blev över bakades det scones till mellis. Det serverades med egenkokad blåbärsmarmelad.

– Alla vi pedagoger är väldigt engagerade i det här. Om någon knäcker en idé så hänger vi andra genast på, säger Gustafsson.

Med sitt arbete hoppas de inspirera andra, både förskolor och föräldrar, att inkludera barnen i arbetet för en bättre miljö. Själva tycker de att det är både viktigt och roligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!