Matuppror följde på kostchefen Per Swärds uppsägning tidigare i år i protest mot en matbudget han ansåg gjorde uppdraget omöjligt.
Strax hade 1 000 personer anslutit till en Facebookgrupp med krav på bättre mat till elever i skolan och äldre på vårdboenden.
Politikerna i i barn- och utbildningsnämnden gav förvaltningschef Cecilia Vikström uppdraget att föreslå åtgärder.
— Hon säger inte att det är mer pengar som behövs, påpekar Kristina Jävergren (S) sedan nämndens arbetsutskott fått åtgärdsförslagen på sitt bord.
På punkt efter punkt föreslås dock förändringar. Vikström anser till exempel att Flen framöver ska ansluta till Telge Inköp som i dag svarar för upphandling av matråvaror till Södertälje, Salem och Nykvarn.
— Inom vissa grupper ligger Telge på 45 procent andel ekologiska råvaror. Vi har kravet på oss att nå 15 procent och ligger på tre procent, förklarar Kristina Jävergren.
— Syftet är att öka andelen ekologiska produkter, betonar Cecilia Vikström.
Som också föreslår:
Översyn av arbetsuppgifter, kartläggning av kompetens och individuella utvecklingsplaner, uppföljning av svinn i matsalarna, effektivare administration och en kostpolicy.
— Sedan vill jag knyta ett matråd till mig. Här ska både föräldrar, elever, medarbetare och externa aktörer finnas med. Och vi ska prata utvecklingsfrågor
Kanske också att redan ett skifte från Kostenheten till Måltidsservice får betydelse på kvaliteten.
— Måltidsservice speglar uppdraget. Det är service vi ägnar oss åt.
Någon ny kostchef behövs inte enligt Vikström. Uppgifterna ska i stället delas mellan henne och kökscheferna.
— Det finns enormt mycket kunnande ute i verksamheten. Den ska tas till vara.
Närmast blir det barn- och utbildningsnämnden som ska diskutera och besluta kring Cecilia Vikströms åtgärdspaket.