Jwana Shashani, Kawsar Ibrahim och Sumeya Hassan gick ut gymnasiet i Flen förra året. De är engagerade i sin hembygd men avsaknaden av jobb och brist på mötesplatser gör dem frustrerade.
– För många jobb krävs erfarenhet – ska du arbeta i butik eller mataffär måste du ha kassavana. Men hur ska man få det utan att ha jobbat? Det blir en ond cirkel, säger Sumeya Hassan.
Sumeya Hassan är utbildad undersköterska och jobbade inom äldrevården under gymnasiet. Efter studenten fortsatte hon som timvikarie men kunde under en period inte ta så många arbetspass. När hon efter en tid hörde av sig till chefen fick hon höra att hon inte längre var anställd. Sedan dess har hon sökt nya jobb utan framgång.
Hon är långt ifrån ensam. Arbetslösheten bland unga i Flens kommun har ökat under de senaste elva månaderna, visar statistik från Arbetsförmedlingen. På ett år har ungdomsarbetslösheten ökat med 5,8 procent vilket innebär att mer än en av fem unga idag står utan jobb.
Jwana Shashani arbetar under sommaren med att ordna sommarlovsaktiviteter för barn men när hösten kommer vet hon inte vad hon ska göra. De tre vännerna är kritiska till att det är så svårt att få jobb.
– Man skulle kunna få ut så mycket av unga, vi har massor med tid och vi vill tjäna pengar. Vi bor i Flen och här finns ändå inget att göra så då kan vi väl i alla fall jobba, säger Kawsar Ibrahim.
Utöver svårigheten att få jobb upplever vännerna just brist på saker att göra som ett stort problem. De önskar att det fanns fler affärer och en mötesplats för folk i tjugoårsåldern. Tjejerna har engagerat sig för att skapa sådana platser – de har försökt ordna fäktningsträning i Flen och förra året gick de på ett samrådsmöte på kommunen.
– Vi gick dit och sa att vi skulle vilja ha någonstans att hänga. Som svar fick vi höra ”det är en bra idé, fokusera på det”. Men när de säger så lämpar de över hela ansvaret på oss och vi kan inte göra allt själva, vi behöver stöd för att komma vidare, förklarar Kawsar Ibrahim.
– Vi kräver inte mycket men en lokal att vara i och några tv-spel skulle göra skillnad. Det känns som att vuxna har många idéer om vad de vill ha i Flen men de behöver lyssna mer på unga. Beslut som fattas påverkar oss också, fortsätter Jwana Shashani.
De upplever att många unga bara är hemma på kvällarna och de som inte sitter hemma driver runt planlöst.
– Vissa hänger runt utomhus och gör ingenting. Då finns det äldre som tycker att det är skumt, men det finns inte så mycket annat att göra om man inte är sportintresserad, säger Jwana Shashani.
De berättar att många i deras ålder inte vill vara kvar i Flen. Själva har de planer på att flytta för att studera vidare och tror inte att de kommer att komma tillbaka. Ändå engagerar sig tjejerna i bygden så länge de bor kvar.
– Vi är optimistiska, vi kämpar för Flen. Många vi känner vill bara dra iväg. Vi är engagerade för att vi vill att våra syskon och kusiner ska ha ett bra ställe att bo på, säger Jwana Shashani.
Kawsar Ibrahim har haft kurser i självförsvar för tjejer och håller demokratiutbildningar för ungdomar. Hon vill att fler unga ska lära sig om sina rättigheter.
– Ju äldre man blir desto mer känner man sig som en vuxen människa. När man är tonåring känns det som att man inte har någon makt alls. Vuxna ser på en som ett barn men även tonåringar kan vara förnuftiga och stå för sina åsikter. Vi förtjänar att bli lyssnade på.