Inte lämpligt för långvarigt boende

Bygg-, miljö- och räddningsnämnden i Flen anser att det tillfälliga boendet på Hotell Loftet i Flen omedelbart ska upphöra. Men mark- och miljödomstolen tycker att hotellets ekonomi väger tyngre. Samtidigt kämpar Migrationsverket med att hitta boenden åt de 2 000 flyktingar som varje vecka söker asyl i Sverige.

hotell loftet-FLE-140710-LW.jpg

hotell loftet-FLE-140710-LW.jpg

Foto:

Flen2014-07-10 20:00

Hotell Loftet i Flen har tidigare använts som asylboende. Så sent som 2012 sa dåvarande enhetschefen på Migrationsverket i Flen, Aram Barawe, att det inte var aktuellt att placera asylsökande där igen. Men nu när trycket från asylsökande når rekordnivåer utnyttjas alla tillgängliga boenden.

– Normalt brukar vi föra en dialog med kommunerna. Men nu tvingas vi ofta fatta beslut med kort varsel. Det är klart att det bästa är boenden i lägenheter. Men det finns nästan inga tomma lägenheter och då får vi anlita hotell och vandrarhem, säger Mats Johansson, enhetschef på mottagningsenheten i Norrköping.

I maj skrev Flens kommunalråd Jan-Erik Larsson (S) och oppositionsråd Thomas Norander (S) ett brev till Migrationsverket. I brevet hävdade de båda politikerna att Flens kommun inte kan ta emot fler flyktingar. "Vi är stolta över de mottagningsinsatser Flens kommun har bidragit med under åren, men har nu kommit till ett läge där vi behöver bromsa eftersom mottagningstrycket länge varit stort", står det bland annat i brevet.

Den 27 maj skrev Migrationsverket ändå ett avtal med ägaren till Hotell Loftet i Flen om tillfälligt boende för drygt 100 asylsökande och strax därefter flyttade de första in på hotellet. Kontraktet förlängdes och gäller nu fram till den 15 september.

I det läget valde kommunen att använda maktspråk. Den 24 juni beslutade bygg-, miljö- och räddningsnämnden att asylboendet på Loftet omedelbart ska stängas. Enligt detaljplanen får Loftet bara användas för hotell- och restaurangverksamhet och nämnden anser att flyktingboende inte är det samma som hotellboende. Kommunen anser dessutom att hotellet inte är lämpligt för långvarigare boende. Det ligger i en fyrvägskorsning med tät trafik, det saknas lekytor för barnen, det ligger granne med flera industrier och intill en väg som används för transporter av farligt gods. Ska Loftet användas för flyktingboende måste ägaren begära en ändring i detaljplanen, menar nämnden. Eftersom en sådan begäran inte har lämnats in kräver kommunen också ägaren på sanktionsavgifter på sammanlagt drygt 235 000 kronor.

Ägaren till Loftet överklagade kommunens beslut om omedelbar stängning och krävde att länsstyrelsen skulle upphäva det. Länsstyrelsen valde att gå på kommunen linje. Under torsdagen kom ärendet upp i mark- och miljödomstolen.

– Domstolen anser inte att kommunen har rätt att kräva omedelbar stängning. Vi tar inte ställning i grundfrågan, alltså om kommunen har rätt i att hotellet inte är lämpligt för boende. Men vi anser att kommunen inte har tillräckligt starka skäl för att kräva omedelbar verkställighet av beslutet. Det skulle innebära vad vi på rättspråk kallar "betydande olägenhet" för ägaren till hotellet. Det är en ekonomisk fråga för bolaget, konstaterar Anna Lindberg, jurist på mark- och miljödomstolen.

Från Migrationsverkets sida avvaktar man nu beslutet i Länsstyrelsen, som avgör om kommunen har rätt när de hävdar att ett hotell inte är tänkt för långvarigt boende och att Loftet inte är ett lämpligt asylboende.

– Vi har precis fått beslutet från domstolen och kan inte göra så mycket mer just nu än avvakta. Rent generellt kan jag ifrågasätta hur man kan överväga att sätta människor som just har flytt från en krigszon i en situation där de inte vet från en dag till en annan om de har någonstans att bo, säger Magnus Skarbo, pressinformatör på Migrationsverket.

Exakt hur många asylsökande som bor på Loftet är oklart. Enligt Migrationsverket rör det sig om drygt 100, enligt kommunen är det just nu 63 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!