Filmen har underrubriken "Slutet på drömmen om Sverige" och innehåller en nära skildring av människor som väntar på att bli utvisade ur det land de hoppades skapa sig ett nytt liv i.
– Det kändes oerhört viktigt att dels skildra platsen som många inte ens vet existerar och dels alla berättelser som människorna där bär på. Deras historier handlar om vår samtid och hur det är att leva på flykt, säger Anna Persson som tillsammans med Shaon Chakraborty har regisserat "Förvaret".
Att synliggöra de intagna som människor var viktigt i arbetet men inte bara deras berättelser kommer upp till ytan. Regissörerna har också velat se hur platsen påverkar personalen som varje dag utsätts för enorma prövningar i sin yrkesroll.
– Personalen förväntas ta emot, vara ett stöd och lyssna på alla berättelse om våld, tortyr och utanförskap. Samtidigt har de en roll i att fatta beslut, se till att ingen rymmer eller skadar sig själv och i slutändan se till att utvisningen blir av. Vad sätter de här platserna för spår i människor i Sverige? säger Anna Persson.
Hon berättar att många ur personalen har fått sina fördomar motbevisade när de har spenderat tid med de intagna på förvaret.
– Tiden står ju stilla på många sätt och det finns inget annat att göra än att umgås. Vissa ur personalen har lärt sig mycket om världen och det finns en kraft till förändring i när svenskar och folk från hela världen faktiskt möts trots att det är under tragiska omständigheter, säger Anna Persson.
Det fleråriga slitet med filmen har inte lämnat regissörerna oberörda.
– Arbetet gick mycket ut på att vara på förvaret, prata, umgås, observera och förstå situationen. Många mår ju fruktansvärt dåligt över sin situation och att möta alla dessa känslor utan att kunna göra något var tufft för oss. Vi har saker att bearbeta och det kommer att ta tid för oss att förstå vad vi varit med om, säger Anna Persson.
Hon har tidigare gjort filmen "Handläggaren" om en ung asylhandläggare på Migrationsverket i Flen och i samband med det arbetet såddes fröet till "Förvaret".
Filmen tog fyra år att göra och tillståndet att filma inne i det djupaste av Migrationsverkets verksamhet var inte lätt att få.
– "Handläggaren" visade att vi kunde hantera en så svår plats som Migrationsverket innebär bland annat på grund av sekretess och den utsatta situationen. Fast förtroendet från människorna att skildra situationen tog ännu längre tid, det var det riktiga jobbet, säger Anna Persson.
Hon hoppas att filmen blir ett första steg mot en öppnare dialog.
– Vi är jättenöjda med filmen och den blev nära visionen vi hade från början. Vi vill att den ska nå ut och öppna upp för att fler ska kunna berätta och att så många som möjligt ska veta om konsekvensen av politiken som förs. Är det rimligt att vi låser in folk som inte har begått något brott? säger Anna Persson.
Biopremiär landet över sker i morgon fredag.
Se filmens trailer på; http://www.forvaret.se/om-filmen/trailer