Ola Nordqvist är chef för utbildning, stöd och integration i Flens kommun. Han menar att man redan har identifierat många av de brister som tas upp i anmälan när det gäller stödinsatser och om myndighetsutövning.
– En del är vi medvetna om och vi ska titta på det och jobba med våra rutiner, om vi behöver förändra dem. Vi har också gjort en organisationsförändring som gjort att vi behöver skärpa till våra rutiner, säger han.
På tisdag ska ledningen ha ett möte med personalen och diskutera de ärenden som tas upp i anmälan. Ola Norqvist tycker att det är olyckligt om personalen upplever att de inte får sin röst hörd, men han vet inte om det är en generell uppfattning.
– Jag upplever inte att vi inte har lyssnat. Vi för en diskussion med personalen och försöker lösa det den vägen.
Det finns rutiner hos socialförvaltningen för att ta hand om larm om missförhållanden och Ola Norqvist tycker att det är bra att bristerna kommer upp till ytan. Han upplever inte att det finns attitydproblem bland de anställda.
– Jag tycker inte att det finns ett personalproblem, vi jobbar mycket med bemötandefrågor och det är viktigt att brukarna bemöts på rätt sätt, säger han.
Jenny Eriksson är chef för myndighetsutövning på socialförvaltningen. Hon ser också positivt på att anmälan gjordes.
– Det är jätteolyckligt om våra brukare far illa men positivt att det kommer in och vi kan förändra och förbättra vår verksamhet. Vi får jobba utifrån det som är och använda det som ett verktyg, säger hon.
Jenny Eriksson tycker att klimatet på avdelningen är bra, men att ledningen är ny och mitt uppe i arbetet med nya rutiner. Hon tror att omorganisationen som gjordes i januari kommer förhindra missförhållanden i framtiden.
– Det finns en handlingsplan för rutiner och riktlinjer som vi jobbar med och ser över. Det är en av de viktigaste delarna och det arbetet är redan igång och måste få ta sin tid.