Med öppet hus med kaffe och tårta firade kommunens missbruksenhet sin ettårsdag. I hyreshuset där verksamheten huserar finns öppenvård för personer som har problem med missbruk. Här kan de få samtala med behandlingsassistenter och alkohol- och drogterapeuter. Det finns också ett kafé som är öppet på förmiddagarna och flera lägenheter där hemlösa kan bo under tiden de försöker få en egen bostad. Kravet för att få bo där är att personerna inte använder droger.
– Man får blåsa på morgon och eftermiddag och de som har narkotikaproblem får lämna urinprov. Om man har alkohol eller narkotika i kroppen får man lämna ifrån sig nycklarna och komma tillbaka när man är drogfri, berättar Mikael Wahlström som har bott på Scheelegatan i tre veckor.
Han har bara gott att säga om missbruksenheten.
– Det är jättebra här. Jag får hjälp med problem och blir stöttad. Jag vill ju själv bli en vanlig Svensson.
Nöjd med personalen
Tidigare har han varit hemlös men nu tycker han det blir lättare att söka egen bostad.
– De lägger ett gott ord för en härifrån om man sköter sig.
Mikael Wahlström är nöjd med personalen.
– De dömer en inte, eller tjatar på en. Det är jättebra att de inte kommer med pekpinnar.
Missbruksenhetens arbete bygger på frivillighet eftersom det handlar om öppenvård.
– Vi kan kalla en person till ett möte med oss men vi kan inte tvinga oss på människan eftersom vi jobbar med frivillighet, säger Peter Rupp Ekström, som är arbetsledare på enheten.
Under det år som missbruksenheten har funnits har antalet placeringar i tvångsvård och i frivilligvård på institution minskat medan öppenvårdsinsatserna har ökat. För kommunens del innebär det rent ekonomiskt att kostnaderna för platser på behandlingshem minskar medan personerna i högre grad får hjälp inom kommunens öppenvård.
– Visst kostar vår verksamhet också. Vi har en årsbudget på tre miljoner kronor. Men en person som missbrukar kan kosta en till en och en halv miljon kronor per år för samhället, säger Peter Rupp Ekström.
”Större respekt för varandra”
Peter Rupp Ekström sitter med i en grupp där bland annat centrumhandlare i Flen ingår. De träffas kontinuerligt och stämmer bland annat av hur det ser ut med problemet med missbrukare på stan.
– Där får vi signaler nu om att läget är bättre. Den gemensamma satsning som har gjorts bland annat med att sätta in vakter har gett resultat. Man kommer i en helt annan dialog med dem som är en utpekad grupp. Jag tror att det beror på att de är mindre påverkade men också att det nu finns större förståelse och respekt för varandra.