Åklagaren: "Har tagit elektronisk utrustning i beslag"

En man från Flens kommun sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Händelsen ska ha ägt rum på den förskola i kommunen där mannen jobbar. "Det har gjorts vissa beslag som vi skickat vidare på analys", säger kammaråklagare Fredrik Beijar.

"Det är för tidigt att säga just nu", säger kammaråklagare Fredrik Beijar om huruvida han tror att den man som nu sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn kan bli åtalad eller inte.

"Det är för tidigt att säga just nu", säger kammaråklagare Fredrik Beijar om huruvida han tror att den man som nu sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn kan bli åtalad eller inte.

Foto: Sandra Nordin

Flen2024-10-08 15:07

Det var på måndagen som tidningen kunde avslöja att en man som jobbar på en förskola i Flens kommun har häktats för grov våldtäkt mot barn.

Händelsen ska ha ägt rum den 1 oktober på förskolan och mannen häktades under söndagen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn, vilket är den högre graden av misstanke.

Det var barnet självt som gick till mannen och anklagade honom. Mannen kontaktade därefter sin chef, förskolans rektor, via telefon och berättade om anklagelsen. Mannen blev omedelbart avstängd, förskolan kontaktade familjen och uppmanade dem att göra en polisanmälan.

Fredrik Beijar är åklagare i målet.

Hur stark är bevisningen mot mannen?

– Så pass att det räcker för att häkta honom på sannolika skäl. Det har gjorts vissa beslag som vi skickat iväg på analys till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Det är bland annat elektronisk utrustning som vi vill att man tittar närmare på, säger Beijar.

Vad är det som gör att brottsrubriceringen är grov våldtäkt mot barn och inte våldtäkt mot barn?

– Jag kan inte gå in på det i det här specifika fallet men rent generellt brukar det handla om ålder, så det är det som är det huvudsakliga här, eftersom det i det handlar om ett barn i förskoleålder. Man kan också väga in ifall offret är i en beroendeställning, vilket också är fallet här när det misstänks ha skett på förskolan.

Finns det misstankar om att fler barn blivit utsatta?

– Det är en sån sak som vi tittar lite på, så vi får väl se om det dyker upp något. Men just nu är det ett barn, säger han.

Beijar kan i dagsläget inte svara på hur han ser på utsikterna för att väcka åtal.

– Det är för tidigt att säga något om det just nu.

Vad händer nu?

– Just nu är det polisen som jobbar med det här, när sen förhören är klara och vi har fått svar på det som vi skickat in på analys så får vi sätta oss ner och titta på om det räcker för ett åtal.

Den berörda förskolan kallade på tisdagen till ett extrainsatt föräldramöte där oroliga föräldrar skulle kunna ställa frågor och få stöd på plats av personal från Flens kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!