Den första julgranen som var fullt klädd är från 1741 och var sörmländsk. Den kunde beskådas på herrgården på Stora Sundby i Eskilstuna kommun.
Julgranstraditionen härstammar från Tyskland men redan innan folk anammade granen fullt ut sattes höga kvistade grenar med en granruska längst upp ut framför gårdar och stugor.
Man gjorde detta på Tomasdagen den 21 december som en markering att julefriden var kommen men också för att hålla onda krafter borta.
Fredrik Amrén på handelsträdgården Trädgår´n i Flen har sålt granar i sjutton år. För honom startar nu en intensiv period.
– En del väljer att skaffa en adventsgran nu, de är större än de vanliga man har inne och många har dem i trädgården där man inte har någon begränsning i utrymmet, säger han.
Även om advent kanske är lite väl tidigt för de flesta att släpa hem en gran råder Fredrik Amrén ändå att inte vänta till dagarna före jul.
– En del tror nog att de är färskare då men det är samma granar som finns vid lucia. Hittar man en bra gran tidigt ska man köpa den och ha den ute men när man tar in den ska den inte ha stått i tio minusgrader.
För att undvika att chocka granen behöver den slussas in.
– Man ska också ha färskt vatten och sätta ett nytt snitt, annars tar den inte upp vattnet, säger Fredrik Amrén.
Han väljer själv en kungsgran hemma men ser fördelar med andra alternativ också.
– Det finns en positiv allergiaspekt med plastgranar men de är inte så vanliga ändå.
För majoriteten av det svenska folket står valet snarare mellan rödgran och kungsgran.
– Kungsgranen är Kalla Ankagranen som är tätare och barrar inte lika mycket men den är också lite dyrare för att den har odlats längre. Vi importerar all kungsgran från Danmark, säger Fredrik Amrén.
För den som föredrar rödgran får man förutom det lägre priset ett större utbud och den klassiska julgransdoften på köpet.