Kampen för jämställdhet ständigt pågående

Trifa Taleb Aziz har ett starkt driv för jämställdhet, utbildning och ett engagemang för sina medmänniskor få 18-åringar matchar. ‒Hur ska en kvinna kunna kämpa för sina rättigheter om hon inte får sin utbildning, säger hon.

Flen2017-03-03 05:00

På den Internationella kvinnodagen har Trifa Taleb Aziz anordnat en föreläsning med Johanna Wester, författare som även jobbat med mänskliga rättigheter.

‒Det är en speciell dag som bör uppmärksammas. Det finns så många olika nivåer där kvinnan behandlas dåligt, säger Trifa Taleb Aziz som går sista året på gymnasiet i Flen och i sitt specialarbete har valt att fokusera på flickors utbildning.

‒Jag hoppas att de (föreläsningens publik) ska få upp ögonen för ämnet. Jag känner att flickors utbildning är första steget mot jämställdhet. Hur ska en kvinna kunna kämpa för sina rättigheter om hon inte får sin utbildning. Det är något vi tar för givet här i Sverige men jag tänker mest på utvecklingsländer framförallt Pakistan.

Det är från pakistanska Malala Yousafzai hon hämtat mycket inspiration till skolarbetet.

‒Det är en fråga jag har mycket passion för och det har varit kul att jobba med det. Jag läste Malalas självbiografibok och jag har alltid tyckt om skolan och värdesätter utbildning.

När hon presenterade föreläsningens ämne mötte det viss skeptisism.

‒Killarna har frågat om inte pojkarnas utbildning är lika viktig. Då har jag sagt att om en fattig familj kan skicka ett barn till skolan väljer de pojken för det har alltid varit prioriteten i den konservativa bilden av att flickan ska vara hemma. Killar kommer in i skolan mycket lättare, förutsättningarna för flickan är mycket svårare. Jag vet inte om jag kan övetyga dem men föreläsningen är ett steg på vägen.

Varför är Internationella kvinnodagen viktig?

‒För att kvinnor varit underordnade och det känns som världen styrts av patriarkala struktur för länge och det är dags att kvinnor höjer sin röst. Inget land i hela världen kan säga att de är jämställda till 100 procent. Sverige är på rätt väg och jag tror och hoppas att det blir helt jämställt.

När hon formulerar sina svar har de en ton av politisk medvetenhet, men hon säger själv att hon inte är insatt i politik eller tänker sig arbeta med det.

‒Jag vill i alla fall se Annie Lööf som statsminster 2018 och tycker det borde vara fler kvinnliga ministrar. Män i kostym överallt känns det som.

Att ta ansvar för sina medmänniskor går som en röd tråd genom Trifa Taleb Azizs liv, tillsammans med några klasskompisar har hon dragit i gång projektet Sisterhood.

‒Vi går till klassrum med nyanlända och hjälper dem med läxor, både killar och tjejer. Det är en fråga som vi tjejer i klassen alla har berört. Jag vill bli lärare och hjälpa andra och om jag varit dem hade jag också velat att någon hjälpte mig. Det blir att behandla andra som man själv vill bli behandlad. Det är enkelt egentligen, det handlar om att vara medmänniska och det borde vara det normala att ha ett driv att hjälpa andra.

Framtiden går även den i utbildningens tecken.

‒Jag ska bli gymnasielärare i samhällskunskap och svenska. Jag tycker om känslan när man ska lära någon något och när man lyckats förmedla kunskap. Den känslan vill jag jobba med och jag tycker om att leda andra, säger Trifa Taleb Aziz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!