Kommunen riskerar böter på grund av arbetsmiljön

Flens kommun riskerar stora böter på grund av de höga ljudnivåer som är i Piggelinhallen. Om inte bullerreducerande åtgärder vidtas samt en vikvägg installeras innan årsskiftet kan kommunen straffas med ett vite på 500 000 kronor. "Vi undersöker olika möjligheter", säger Henrik Ljungqvist.

Tidigare har två klasser idrottat samtidigt i Piggelinhallen. I bakgrunden syns den vägg som idag finns på plats för att dela upp hallen i två halvor.

Tidigare har två klasser idrottat samtidigt i Piggelinhallen. I bakgrunden syns den vägg som idag finns på plats för att dela upp hallen i två halvor.

Foto: Matilda Lantz

Flen2023-10-06 14:31

Sedan Stenhammarskolans idrottshall byggdes har den bristande arbetsmiljön för lärare och skaderisken för elever påtalats flera gånger. Problemet ligger i att det inte finns någon ordentlig vikvägg som kan dela upp hallen i två, vilket leder till höga ljudnivåer.

Den vägg som finns täcker inte från golv till tak och är inte förankrad i golvet. Det gör att den lätt sätts i gungning.

Man planerade att installera en ordentlig vikvägg, men i julas satte projektet på paus när det visade sig att kostnaden skulle uppgå till närmare tre miljoner kronor.

Henrik Ljungqvist, verksamhetschef för förskola, grundskola, gymnasium och måltidsservice i Flens kommun, ville avvakta ett läsår för att se om en ombyggnation skulle behövas eller ej.

undefined
Piggelinhallen i Flen.

Nu riskerar kommunen ett vite på 500 000 kronor av Arbetsmiljöverket om problemet med ljudnivåerna inte är avhjälpt innan årsskiftet. Enligt föreläggandet måste bullerreducerande åtgärder vidtas och en vikvägg behöver sättas upp.

– Vi kommer att göra upp en tidsplan där vi ska vidta de dämpande åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver och det kommer vara klart till den 31 december, säger Henrik Ljungqvist.

De åtgärder som diskuteras för de höga ljudnivåerna är att enbart en klass i taget får ha idrottslektion i Piggelinhallen. Även andra lokaler i kommunen kan komma att användas.

– Vi undersöker olika möjligheter i kommunen just nu. Vi har andra lokaler i kommunen där man kan bedriva idrott med framför allt de yngre eleverna som inte har samma behov av en stor hall som elever i årskurs nio och gymnasiet exempelvis skulle ha. Då kan man använda de lokalerna i så fall, så vi undersöker lokaler i Hammarvallen och vi tittar även på andra både externt och internt för att kunna lösa det på ett bra sätt, säger han och fortsätter:

– Vi har också tittat över schemaläggning i de hallarna som vi redan nu fyller och vi kan se att vi har möjlighet att ta bort de åtta till tio dubbelpass som finns i dag genom att schemalägga på ett annat sätt. Vi kommer lösa det på det sättet genom att bara ha en klass i taget och sen pratar vi med FKAB om en långsiktig plan om hur vi ska göra framöver, om Stenhammarskolan skulle växa och vi skulle kunna få plats med över 1 000 elever där. Då kommer det uppstå andra behov, men det är en framtida fråga. Vi behöver titta på en annan tidsplan tillsammans med FKAB.

Men någon vikvägg kommer inte vara på plats den 31 december.

– Den kommer inte vara på plats. Det är dels inte fysiskt möjligt i och med de upphandlingsregler vi har, men hallen är heller inte byggd för att kunna ta emot en sådan vikvägg för om vi skulle sätta upp en och det kommer snö samtidigt så kommer taket sannolikt att rasa in. Hela konstruktionen är inte byggd för en vikvägg utan vi måste se på andra lösningar där.

Varför installerades inte en vikvägg när hallen byggdes?

– Den är byggd som en enda hall för att Flen skulle få en fullstor hall, och då är den specificerad ut efter det. Sen byggde man inte riktigt efter specifikationen utan man förbättrade exempelvis ljudkvaliteten för att man också skulle kunna använda den i skolan, nu blev inte det fullgott och det har vi sett i de senaste mätningarna. Men man gjorde vissa förändringar för att skolan också skulle kunna delta och sen satte man in mellanväggen för att bollar inte skulle komma över på andra halvan men man tänkte uppenbarligen inte på ljuddelen.

undefined
Henrik Ljungqvist, verksamhetschef för förskola, grundskola, gymnasium och måltidsservice i Flens kommun.

Ljungqvist hoppas att det ska räcka med att vidta de bullerreducerande åtgärder som Arbetsmiljöverket kräver, och att det inte ska behövas någon vikvägg.

– Vi diskuterar nu med Arbetsmiljöverket om de kan släppa kravet på vikvägg, förutsatt att vi sätter upp de dämpande åtgärderna som krävs och det kommer ske under hösten. Annars sitter vi där vi sitter. Huvudsaken för dem är att de barnen och lärarna som är i hallen har en bra arbetsmiljö.

Huruvida vitesbeloppet kommer dömas ut även om vikvägg inte installeras återstår att se.

– Om kraven inte är uppfyllda vid en uppföljning som vi kommer göra när sista datumet är passerat så kan Arbetsmiljöverket komma att ansöka om att Förvaltningsrätten dömer ut vitesbeloppet. Men jag kan inte ge något svar på förhand, säger Andreas Farbotko på Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!