Klimatsmart mat behöver inte vara svår

– Utgå från säsongens råvaror.
Det låter så enkelt när Maja Söderberg berättar om vilken mat man ska laga och äta om man också ska tänka på miljön.

Flen2009-06-09 21:31

Klimatsmart mat är rubriken då Maja Söderberg föreläser. Hon har skrivit en bok med titeln Majas klimatmat. Det är ingen stor publik i Andreasgården men på plats är intresserade med synpunkter och frågor.

Klimathoten är på allas läppar och mat måste lagas dagligen. Hur ska jag göra i köket för att dra mitt strå till stacken för klimatet?

Det är här hon börjar. Egna engagemanget för klimatet är betydelsefullt, betonar hon. Och även om det kan tyckas försumbart för klimatet det som görs i köket, tycker Maja Söderberg att det är där var och en kan börja.

– 30 procent av medelsvenssons växtgasutsläpp kommer från maten. Bara en liten förändring av dina vanor betyder en minskning av utsläppen. Ta det i små steg och känn dig bekväm i en ny vana innan du tar nästa steg.

Vad ska jag välja – pasta, potatis eller ris om jag ska vara klimatsmart?
– Ris är inte alls klimatsmart. Det är odlingsmetoderna som är boven. Från risfälten är utsläppen av metangas stora. Låt ris vara en lyx som du unnar dig bara då och då.

Att välja säsongens råvaror, närodlat eller rättvisemärkt, är ett par av Maja Söderbergs klimatsmarta teser. Hon tar isbergssalladen som exempel.

– Isbergssallad från friland är ett bra klimatval. På vintern då den odlas i holländska växthus uppvärmda med naturgas är isbergssallad inget bra val. Odlingsmetoden och transporten ökar då utsläppen 16 gånger innan salladen når tallriken.

Invändningen är densamma för tomater.

När det inte är säsong för isbergssallad, gurka och tomat i Sverige är Maja Söderbergs klimatsmarta förslag kål och rotsaker i stället.

Köttet då?
– Minska köttkonsumtionen är en klimatsmart åtgärd. Nötköttet är den stora boven.

Men den kanske mest klimatsmarta åtgärden är att sluta slänga mat. 30 procent av maten som produceras kastas.

Fotnot: I morgon serveras två av Maja Söderbergs klimatsmarta recept.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om