Kommun och polis lovar ett tryggare Flen

Resecentrum, Sveaparken och de centrala delarna av Flen. Tre fokusområden när Polisen och Flens kommun tillsammans lovar medborgarna en tryggare tillvaro.

Polislöfte-160112-fle-mo.jpg

Polislöfte-160112-fle-mo.jpg

Foto:

Flen2016-01-13 09:30

Att Flen ska bli en säkrare plats är den bärande länken i de medborgarlöften som Polisen och Flens kommun gemensamt skrivit under.

– Det är centralt i den nya polismyndigheten att sträva efter att komma närmare medborgarna. Tidigare har det varit att vi har informerat allmänheten om hur det är, nu är det tvärtom vi som har lyssnat på dem, säger lokalpolisområdeschefen Anders Gölevik.

De båda myndigheterna har ett samarbetsavtal som började gälla redan i somras och sträcker sig fram till nästa sommar men nu konkretiserar man åtgärder som behövs för att Flen ska upplevas som tryggt.

Under våren och hösten förra året har Polisen genomfört samtal och samlat in enkätsvar från invånarna. Medborgarlöftena har också baserats på brottstatistik och polisens underrättelserapporter. Dessutom har poliserna som jobbar i kommunen fått säga sitt om vilka problem som finns.

Centrumområdet, kring Sveaparken och vid stationen har särskiljt sig som platser folk gärna undviker efter mörkrets inbrott. Därför fokuseras de initiala insatserna där.

– Det handlar också om att försöka begränsa tillgången på alkohol och narkotika och att titta på den fysiska miljön om vi kan göra något där och då blir kommunens roll särskilt viktig, säger Anders Gölevik.

Om knappt två veckor genomförs den första trygghetsvandringen på dessa utpekade platser.

– Jag var själv med ute och ställde frågor och det var väldigt påtagligt att man nämnde just de här områdena, till saken hör väl också de flesta som svarade inte har råkat ut för någonting, utan de har kanske hört saker eller läst i tidningen, säger områdespolis Stig-Ove Uddin.

Polisen kommer även öka sin synlighet och tyngdpunkt kommer att ligga på att förebygga våldsbrott, klotter och skadegörelse, inbrott och stölder samt att främja integrationen och trafiksäkerheten.

Resultatet av trygghetsvandringarna lyfts upp på kommunens bord som ska kunna ta snabba åtgärdsbeslut.

– Jag hoppas att vandringarna kommer märkas, att man ser vad som behöver ordnas och vi från kommuns sida gör det när det är på kommunens mark. Det kan gå ganska snabbt, det är inga politiska beslut som ska tas utan driftspengar som används för det, säger kommunchefen Cecilia Vikström.

Medborgarlöftena är en insats som 2017 kommer att finnas i alla Sörmlands kommuner. Men Flen är först ut.

– Jag har tidigare haft mycket samverkan med Flens kommun och huvudorten för lokalpolisområdet är Katrineholm, man får en del bonus av att vi är på samma plats där och då tyckte jag det var bra att satsa på Flen, säger Anders Gölevik.

– Är det otryggt att bo i Flen?

– Nej, det menar jag att det inte är, sen kan man aldrig ta ifrån folk känslan av otrygghet men om man tittar på utsattheten för brott är den mycket mycket lägre än hur den upplevs. Det blir viktigt för oss att visa att vi kan verkställa det här nu, säger Anders Gölevik.

För ett lyckat utfall krävs att både polisen och kommunen har samma lägesbild och gemensamt bestämmer vilka åtgärder som behöver vidtas. Varje kvartal följs medborgarlöftena upp genom möten i brottsförebyggande rådet och nästa trygghetsmätning om ett drygt år kan ge svar på om löftena infriats eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om