Som blott den tredje kommunen efter Salem och Umeå har Flen valt att lämna IT-lösningen där klienterna jobbar mot en server.
I stället har de tagit sikte på molnet och använder sig numera av en googlebaserad plattform.
Enligt IT-chefen Urban Bertling har denna lösning flera fördelar, bland annat skalbarheten, mobiliteten och att den är tillgänglig dygnet om, året om.
– Googles plattform är uppbyggd på att allt ska vara mobilt och tillgängligt i alla typer av enheter, hårdvaran är helt ointressant, det räcker med en webbläsare eller app i mobilen. Vi kan dela vårt arbetsmaterial på ett enkelt sätt och jobba mycket smidigare tillsammans. Var vi sitter spelar inte heller någon roll, säger han.
Ett annat skäl till bytet stavas ekonomi, kommunen räknar med att spara ungefär tre miljoner årligen genom den nya lösningen.
Molbaserade tjänster har ibland omgärdats att säkerhetsproblematik och för användare en oro att deras material ska kunna hamna i någon annans händer.
Men Urban Bertling uttrycker ingen säkerhetsoro.
– Säkerheten hos Google är mycket hög, långt framskriden teknik finns för att skydda användare och data från intrång utifrån. Exempelvis kryptering av data och tvåstegsverifiering med engångslösenord, säger han.
Övergången som skedde i mars beskrivs som det första steget mot att förverkliga visionen om att all IT-struktur i Flens kommun ska vara molnbaserad inom tre till fem år.
För vissa användare blir det inget nytt, Google apps for education introducerades på de kommunala skolorna inför läsåret 2015/2016. Men för tusen kommunanställda blir det att stifta bekantskap med appen Unlimited under början av 2016.
Med övergången får samtliga användare tillgång till olika appar som gmail och ska lättare kunna dela dokument och videomöten, så kallade hangouts.
Det här hoppas kommunen ska leda till ett både smidigare och bättre samarbete tvärs över hela organisationen.