Kommunen tvingas till omtag i barnomsorgsfall

Kommunen sa nej till Christella barnomsorgs ansökan om att öppna verksamhet i Malmköping. Men nu ger förvaltningsrätten kommunen bakläxa.

Flen2015-09-24 06:00

I september 2013 avslog barn- och utbildningsnämnden Uddevallaföretagets ansökan om att bedriva pedagogisk omsorg där dagbarnvårdare jobbar från det egna hemmet.

Nämnden motiverade sitt beslut med att det redan finns täckning på området, både nu och för framtida barnkullar.

– Kommunen har inte så mycket stöd för det och de har tillsynsplikt så har de åsikter får man rätta till det i andra hand. Vi ser inget hot mot kommunen men många kommuner är inte så positiva till andra verksamheter, säger Lotta Jonasson, verksamhetsansvarig på Christella.

I skollagen står att rätten till bidrag ska ges om fyra specifika kriterier är uppfyllda och nämnden invände mot delen som handlar om påtagliga negativa följder för kommunens egen verksamhet, något som förvaltningsrätten alltså motsatte sig.

– Det innebär att vi får vänta på att kommunen prövar ansökan på övriga punkter och vi har rätt till bidrag om vi uppfyller kraven, säger Lotta Jonasson.

Punkterna handlar om verksamheten har samma förutsättningar som den kommunala motsvarigheten, om den är öppen för alla samt att den inte tar ut oskäliga avgifter.

Lotta Jonasson tror att kommun säger nej av princip.

– För oss är omprövningen jättebra och bra för att den lilla människan också ska kunna få starta upp. Lagen om omsorg handlar om att kunna hitta andra lösningar för föräldrar så det är tråkigt när de säger nej.

Företagets affärsidé är en gemensam plattform och enkelhet som dagbarnvårdare.

– De är anställda för att ta hand om barnen hemma, den gamla hederliga dagmamman. Poängen med att gå via oss är att inte behöva starta eget, vi får kommunbidraget som betalas ut i lön. Vi har även utveckling av det pedagogiska arbetet och stöd, säger Lotta Jonasson.

Om de får sin ansökan godkänd gäller den ett år och företaget i stort ska då granskas om de lever upp till kriterierna.

– I Göteborg blev vi godkända i en stadsdel men de ville prova våra anställda individuellt. Många kommuner går in och granskar personen när det är vi som huvudman som ska prövas, säger Lotta Jonasson.

Roger Tiefensee är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi får pröva det här som ett nyinkommet ärende och med öppna ögon. Men handläggningen har inte startat ännu, planen är att ha med det på sammanträdet i november, säger han.

Det finns i dag inga privata instanser inom pedagogisk omsorg men Roger Tiefensee menar att det inte finns ett principiellt motstånd.

– Vi har olika aktörer när det gäller den vanliga förskolan och vi ska pröva detta utan politiska förbehåll enligt vad skollagen säger. Förra gången fanns det synpunkter på att kompetensen hos dem skulle vara motsvarande vad vi ställer själva men det är ett skäl vi inte kan ställa. Det viktiga är att vi gör det by the book så att säga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om