Förra hösten skrevs en avsiktsförklaring mellan Volvo och Flens kommun där man hade för avsikt att kommunen skulle köpa företagets tomt i centrala Flen för en summa om 74 miljoner kronor. Men nu drar Volvo i nödbromsen.
I ett mejl till kommunen och kommunägda FKAB meddelar bolaget att man bedömer "att parterna i dag står så pass långt ifrån varandra att det dessvärre saknas förutsättningar för att kunna fullfölja en försäljning av Blocket 4." Flera av de antaganden som låg till grund för avsiktsförklaringen har förändrats enligt mejlet.
– Huvudpunkten är att vi har avvikit från initiala avsiktsförklaringen. Mer än så vill jag inte säga för jag vill inte föregå mötet vi ska ha med kommunen, säger Rosemary Andersson, som är platschef på Volvo Remanufacturing i Flen.
På onsdag förmiddag ska ett möte hållas mellan parterna för att diskutera den uppkomna situationen. Rosemary Andersson vill innan dess inte gå in på detalj vad som ligger bakom Volvos besked.
– Volvo är stort och det måste ständigt prioriteras vad som ska gå först. Vi tycker fortfarande projektet i Flen är bra, det är win-win både för Volvo och kommunen, men nu befinner oss i ett läge där vi måste fortsätta kommunikationen, säger Rosemary Andersson.
Flens kommunchef Håkan Bergsten är fåordig när tidningen når honom. Han upplever att kommunen och Volvo varit överens om huvuddelen i avtalet.
– Jag har inte mycket mer information än ni, jag har inte fått någon mer återkoppling än mejlet. Jag kan inte tala för Volvo, vi får avvakta mötet och lyssna till vad de avser har förändrats så pass mycket. Jag hoppas vi kan ta steg framåt efter mötet, säger Håkan Bergsten.
Mikael Larsson, näringslivschef, säger att han är chockad över den nya vändningen och inväntar morgondagens möte för att få mer information.
– Vi fick bara ett mejl om att de pausar, säger han.
Han har inte deltagit i förhandlingarna men har följt dem på håll och trodde att parterna stod närmare varandra än så här.
Vad skulle hända om Volvo lämnar Flen helt?
– Det skulle vara en katastrof. Det är 200 anställda. Och det är inte bara Volvo, de har underleverantörer i kommunen så det skulle få långt större konsekvenser än bara Volvo, säger han.
Volvo Remanufacturing har funnits i Flen sedan 1960 då företaget startade sin motorrenovering och marinmotortillverkning i staden. I dag en av kommunens största arbetsgivare.
– Det vore ett dråpslag om det skulle hända något, vilket vi hoppas att det inte gör, säger Mikael Larsson.
Han säger att en av anledningarna till att Volvo föreslog att de skulle flytta till Talja var att de vill utveckla sin produktion på ett vis som inte är möjlig på den nuvarande platsen och att man vill effektivisera genom att samla allt under samma tak.
– En annan anledning till att de ville vara kvar i Flen är att kompetensen som de har här är svår att hitta någon annanstans.
Kommunalråd Ann-Charlotte Munter (S) och oppositionsråd Emma Dahlin (M) ser också ett stort värde för kommunen i Volvos närvaro.
För en kommun med hög arbetslöshet är varje möjlig arbetsgivare viktig och Volvo är en av de största här, framhåller Munter:
“För varje enskild individ som är ofrivilligt arbetslös är detta tufft då det påverkar varje människas möjlighet att kunna försörja för sig själv och därmed även den frihet som det medför”.