Efter att tidningen uppmärksammade de chefsavhopp som skett den senaste tiden ger kommunchefen Cecilia Vikström sin bild av varför flera väljer att lämna Flen.
– Vi har 1 600 medarbetare och 60 chefer och på dagens rörliga arbetsmarknad med headhunting sprider sig ryktet om våra duktiga chefer. Då blir de ibland uppringda och tillfrågade om uppdrag, det är stor skillnad jämför med 10 20 år sedan, säger hon.
Vad tror du skillnaden beror på?
– Det kan vara att man vill utvecklas att se andra saker, med ny och bättre infrastruktur är det i dag lättare att ta sig till andra orter som Stockholm, Norrköping och Västerås, samtidigt som detta också bidrar till en större rekryteringsbas för oss i Flen. Sociala medier som LinkedIn kan också spela roll.
Ett exempel på att Flens kommun kan fungera som plantskola för chefer med ett större arbetsområde är Lenita Granlund som blir chef för Södertäljes social- och omsorgskontor.
– Här har Lenita en verksamhet som omsätter på 370 miljoner, i Södertälje rör det sig om två miljarder. Det är ofta att de som lämnar gör det för mer omfattande uppdrag. Det var likadant med Åsa Furén och Lars Rådh som var kommunchef före mig, han blev stadsdirektör i Stockholm.
Men det måste vara en ansträngning att behöva rekrytera nya chefer?
– I rekryteringen måste vi alltid tänka efter vilken profil vi vill ha på tjänsten, vi måste se var organisationen befinner sig och vad för kompetens vi behöver just nu. Vid en nyrekrytering får vi en möjlighet att skruva på tjänsten och förstärka en specifik kunskap som till exempel ekonomi. Det är viktigt att vi gör det varje gång och inte bara anställer en med samma profil, säger Cecilia Vikström.