Flens kommun har förelagt FKAB, det kommunala fastighetsbolaget, att utreda bland annat fukt- och mikroorganismer samt ventilationsförhållandena i ett antal skollokaler. Men parterna har olika åsikter om vilka åtgärder som bör göras och FKAB har överklagat föreläggandet till länsstyrelsen.
– Det är lite besynnerligt och subjektiva bedömningar. Vår uppfattning är att det är en bra miljö och en arbetsmiljörond gjord före föreläggandet gav inga synpunkter, säger Jan-Åke Henriksson, vd på FKAB.
FKAB skriver i överklagandet att begreppet fullständig utredning tycks egentillverkat och saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.
– Det är odefinierat vad en fullständig utredning innebär. Vi behöver sätta oss ner med den expertis som krävs och reda ut vad vi bör göra, vi kan inte handla i mörker och det är önskvärt att hitta en metod för bättre kommunikation, säger Jan-Åke Henriksson.
Förutom vad företaget föreläggs att undersöka är han kritiskt till tidsaspekten. FKAB har en vecka på sig att färdigställa de olika undersökningarna, en tidsfrist som blir svår att hålla bland annat med hänvisning till att bolaget styrs av lagen om offentlig upphandling.
– Eftersom vi fick föreläggandet med väldigt kort varsel är det fullständigt omöjligt, säger Jan-Åke Henriksson.
I fallet med Malmaskolan har kommunen gett synpunkter via mejl i december, men sedan inte haft någon kommunikation med FKAB förrän i maj när ett föreläggande baserat på en tillsyn gjord i februari skickades ut. FKAB kallar denna handläggning för uppseendeväckande.
Jan-Åke Henriksson är skeptisk till att mätningar ska leda till en bättre miljö att vistas i.
– Alla är intresserade av en god inomhusmiljö och vi gör det vi är skyldiga att göra enligt lagstadgad regelbundenhet. Av all vetenskaplig undersökning som finns är det få mätningar som leder till att det är en skadlig miljö. Vi har inte de problemen i våra lokaler, det är åtgärdat i allt väsentligt, säger han.
Peter Israelsson är chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen och menar att FKAB:s egna besiktningar inte är en garanti för uppfyllda krav.
– Som myndighet har man rätt att ändå titta närmare på det. Det är inget märkvärdigt eller dramatiskt i sig att vi har olika synpunkter. Myndighetsutövningen måste fungera oavsett och kommunen ska inte ha några privilegier utan minst lika bra granskning som andra privata lokaler, säger han.
Peter Israelsson tycker inte att det finns något att anmärka på kommunikationen med FKAB.
– Absolut inte, vi har en jättebra dialog och vi förstår deras hållning. Vi är överens om målet att få en bra skolmiljö och bara oense om detaljerna. Det är bra att man provar systemet och det visar att det fungerar, säger han.