Debatten under länsförbundsstämma i går förmiddag på Amazon i Flen kretsade till stor del runt KRAV-märkning. Riksdagsledamoten Staffan Danielsson, C, skulle i stället föredra ett stöd efter miljönytta.
– Jag driver min gård ekologisk, men om jag får ett angrepp av kvickrot tycker jag att det borde vara okej att använda gifter bara den gången. Likaså om en jordbrukare drar ner på sina utsläpp så borde han kunna få något för det.
Höll inte med
Maria Dirke är verksamhetsledare i fackorganisationen Ekologiska lantbrukarna. Hon höll inte med Staffan Danielsson om att KRAV-reglerna är byråkratiska och ibland omotiverade.
– Jag pratade med en medlem som tyckte att reglerna var krångliga, tills han själv gjorde om sitt lantbruk till ekologiskt. Då insåg han att varje regel finns där av en anledning och att han har haft mycket nytta av dem, sa Maria Dirke.
När frågan gick över till publiken ville Mattias Zetterstrand från Stigtomta veta om genteknik kan vara ett sätt att utveckla jordbruket till att bli mer miljövänligt. Maria Dirke sa bestämt nej eftersom hon anser att trots stora investeringar har de positiva resultaten uteblivit. Staffan Danielsson tyckte ja om det används rätt, med motiveringen att utsläppen av växthusgaser är ett större hot.
– Det finns risker förknippade med genmodifiering samtidigt som det finns en stor potential. 80 procent av svenskarna vill inte ha genmodifierat i maten. Trögheten i Sverige är en poäng för då får vi extra betänketid, sa Rune Andersson, professor på Sveriges lantbruksuniversitet.
”Bra att ifrågasätta”
Vid ett av borden satt Dunker-Lilla Malmas LRF-avdelning. De är eniga om att genmodifiering är ett känsligt ämne som det därför pratas för sällan om.
– Om man kan få fram en växt som är tålig mot svamp och insekter så vore det jättebra, tycker Bengt Göransson.
Itte Weidman driver ett lantbruk utanför Malmköping och tror att debatter ökar intresset för ekologiskt. Hon tycker också att det är bra att ibland ifrågasätta vad man gör.
– När vi för 15 år sedan gick över till ekologiskt skrattade folk åt oss, men nu är det vad som gäller. Det är lite som att gå över till att köra bil på vänster sida, men för oss var det en lätt omställning mentalt. Det krävdes en del investeringar, men de var hanterbara.