Planen är ute på remiss och den slutgiltiga versionen ska vara klar före årsskiftet.
– Planen är bedrövlig, den nämner ingen annan fastighetsägare än den kommunala, inte ens HSB nämns. Svaret på allt är Flens Bostad (FBAB), säger Rolf Lydahl.
Enligt honom är tänket hos det kommunala bostadsbolaget förlegat och från en tid då finansieringen var hårt styrd.
– De lever på 50-talet med statliga subventioner, ingen fri kreditmarknad och all finansiering var obligationer som Gunnar Sträng (dåvarande finansminister) tvingade bankerna att köpa till för låga räntor. Det ser inte ut så längre.
Han invänder mot att FBAB har ett så stort inflytande i Flen.
– Enligt nulägesbeskrivningen har de 60 procent av hyreslägenheterna i kommunen och upp till 80 i Flens tätort. I jämförbara kommuner är det mellan 22 och 40 procent. Det är absolut det största i Sörmland om jämfört med orternas storlek. Tittar du på marknadsandelar blir det helt galet stort.
Han jämför med Katrineholm som har ett kommunalt bostadsföretag av samma storlek som i Flen men med en tätort som är fyra gånger större.
– Där finns det andra byggare och fastighetsägare, det händer saker. Här känner jag mig övergiven, lite tillspetsat är jag den enda långsiktiga privata fastighetsägaren av någon storlek.
Tidigare var allmännyttan marknadsledande och normen för vad privata aktörer kunde ta ut i hyra och detta påverkade privatmarknadens hyresförhandling negativt.
Sedan 2011 säger lagen att även kommunala bostadsbolag ska drivas marknadsmässigt med vinstkrav, men enligt Rolf Lydahl är det fortfarande väldigt svårt att konkurrera i Flen.
– Det var bra att den nya lagstiftningen kom men 2011 tog kommunfullmäktige ett ägardirektiv för Flens Bostad som är fruktansvärt allmänt hållet och där står två procent avkastningskrav. Det är många kommuner som gör fel, men denna kommun är flagrant och det blir värre av att man är en dominerande fastighetsägare.
För att driva bostadsmarknaden uppåt igen med fler användbara boenden vill han se konkurrens.
– Man måste få in flera långsiktiga seriösa aktörer, då får du konkurrens.
Men för att locka hit företag anser Rolf Lydahl att det behövs befintliga hus att jobba med.
– Ingen börjar från noll och nyproducerar här men du kan göra som i Luleå, kommunen där har just sålt 1 600 lägenheter för att få fler aktörer och loss pengar i sitt nuvarande bestånd. De ställer dessutom krav på löparna att de även måste nyproducera. Nu finns det köpare, jag är inte säker på att det gör det om några år.
Kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Larsson vill inte kommentera enskilda remissvar innan alla svar inkommit.
På tisdag kommenterar FBAB:s vd Arne Fältin kritiken från Rolf Lydahl.