Kungen tvingas betala fastighetsskatt för Stenhammar

Skattemissen på Stenhammars slott är avslöjad. Det framgår av en granskning i SVT:s program Uppdrag granskning.

Carl XVI Gustaf utanför Stenhammar slott i Flen.

Carl XVI Gustaf utanför Stenhammar slott i Flen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Flen2023-05-23 16:16

Sveriges radio P4 Sörmland uppmärksammade kungens skattemiss efter Uppdrag gransknings avslöjande att han inte betalat fastighetsskatt för Stenhammars slott utanför Flen. I programmet lovar hovet att betala fastighetsskatt från och med nu. 

– Det är svårt för oss att betala en skatt vi inte visste existerade och inte ens fått en faktura på säger Jan Lindman, överintendent i Kungliga hovstaterna, i radioprogrammet. 

I Uppdrag granskning berättas att Stenhammars slott testamenterades till staten 1903 av hovmarskalken Robert von Kræmer. Med tillägget att det ska arrenderas ut till en arvprins för 1 000 kronor om året. Kungen tecknade avtal med staten medan han var kronprins om att arrendera marken. Ägorna är på över 2 000 hektar och för detta betalar kungen alltså 1 000 kronor per år. Ett belopp som inte ändrats på över 100 år. 

undefined
Carl XVI Gustaf utanför Stenhammar slott i Flen.

Reportern i programmet frågar om det inte går att göra en "för Sverige i tiden" och modernisera avtalet men får svaret av Mats Wiberg, rättschef vid Statens fastighetsverk att det inte går då man följer testamentet lydelse.

Vidare berättas att slottet är inte en del av dispositionsrätten men har trots det blivit en merkostnad för skattebetalarna. Under åren har slottet renoverats för att kunna nyttjas av kungen som betalat en del själv men skattebetalarna har fått skjuta till ungefär 10 miljoner. Resten har tagits ur en fond som följde med testamentet. I arrendeavtalet står det att det är kungen själv som ska underhålla slottet. 

I en närmare granskning av arrendeavtalet står det att arrendatorn ska ansvara för all skatt av bostaden. En del av avtalet som kungen alltså inte följt. Fastighetsskatten har nämligen skattebetalarna fått stå för. 

Sedan 2008 har statens fastighetsverk endast betalat 1,8 miljoner kronor i fastighetsskatt för Stenhammars slott. 

På frågan om varför skatten inte betalats svarar Mats Wiberg att det är två saker som komplicerat detta. Dels att det är olyckligt att de inte uppmärksammat att detta står i avtalet och dels att det enligt uppgifter ska vara ett villkor som varit olagligt 1966, vilket betyder att en fastighetsägare inte fick fakturera en arrendator för skatten.

Efter den granskning som gjorts av Uppdrag gransking kommer kungen nu tvingas betala fastighetsskatt från 2022 och framåt men kommer inte att bli fakturerad retroaktivt av Statens fastighetsverk. 

– Det är olyckligt att vi inte haft koll på det här, det borde vi haft koll på själva säger Mats Wiberg till P4 Sörmland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!