För tio år sedan inledde Sveriges lantbruksuniversitet och Stenhammar Gods ett samarbete kring djurhållning och biologisk mångfald i ett betesdominerat landskap, något kungen tog upp i sitt öppningsanförande.
– Det har varit ett lyckat och lärorikt samarbete. Vi har mötts varje år för att diskutera aktuella frågor kring lantbruk och matproduktion. Från jord till bord, som det heter, vilket jag tycker är ett bra sätt att visa vad det handlar om. Det har dessutom blivit en uppskattad tradition för mig, prins Carl Philip och våra medarbetare här på godset, sa kungen.
Årets tema på Stenhammardagen var tillbakablick och framtidsspaning i hänseende av konkurrenskraft och livsmedelsstrategi och även detta tog kungen fasta på i sitt tal.
– I år har det också gått 20 år sedan Sverige blev medlem i den Europeiska Unionen och det är 50 år sedan prins Wilhelm, min farfars bror, gick bort här på sitt älskade Stenhammar. Milstolpar som dessa är värda att stanna upp vid, för att blicka både bakåt och framåt, sa han.
Kungen berättade också om insikten han slagits mer och mer av det senaste årtiondet, vikten av att tänka på framtiden och främja det svenska lantbruket.
– Vårt svenska lantbruk konkurrerar på en global och snabbrörlig marknad. Där kan vi konkurrera med det som utmärker svenskt lantbruk, hög kvalitet och höga ambitioner för både djurs och människors hälsa. Många känner trygghet när de väljer en svensk köttbit från en näraliggande gård i stället för en lite billigare utländsk. Den känslan är värd mycket. Den vill vi förvalta och förstärka, sa kungen.
Dagen bjöd på en rad olika talare. Harald Svensson är chefsekonom och ställföreträdande generaldirektör vid Statens jordbruksverk och gav en helhetssyn på svensk livsmedelsproduktion och tiden efter EU-inträdet.
– Förändringens vindar har blåst åt olika håll och med varierande styrka. Klart är att svensk livsmedelsproduktion och konsumtion har förändrats under denna period, sa han.
Harald Svensson menade också att jordbrukarna i EU i dag är utsatta för kraftiga prissvängningar från världsmarknaden.
– För Sveriges del utnyttjas inte den potential som finns i fråga om tillgång till mark. Produktionen av till exempel nötkött och mjölk har fallit med drygt tio procent sedan år 2000, sa han.
Harald Svensson har varit delaktig i Konkurrenskraftsutredningen som presenterade sitt resultat tidigare under året. Utredningen har jobbat fram strategiförslag för ökad konkurrenskraft i jordbruks- och trädgårdsnäringen.
Utredningen har flera bärande punkter, bland annat att regeringen bör lägga förslag om en vision 2030 för hållbar, attraktiv och innovativ näring.
Vidare vill utredningen att ett nationellt råd inrättas för att genomföra strategin men den betonar också vikten av att näringen själv har ett stort ansvar i att utveckla sitt företagande och att skapa marknadsmässiga fördelar.
Sist men inte minst finns området forskning där utredningen konstaterar att det föreligger ett behov av ytterligare forskning och innovation och en långsiktig kompetenshöjning för att nå utsatta mål.
Heldagen avslutades med en rundvandring på Stenhammar gods betesmarker under ledning av Urban Emanuelsson från SLU:s centrum för biologisk mångfald. Området har genomgått en stor restaurering och resultaten därav visades upp för de nyfikna åhörarna.
– För många organismgrupper är naturbetesmarker helt avgörande, uppemot 30 procent av vissa av arterna i grupperna skulle mer eller mindre dö ut om vi inte hade betesdjur och allra viktigast är korna, sa Urban Emanuelsson.