För första gången på två år kunde den årliga Stenhammardagen arrangeras, men planeringen inför årets upplaga har varit pågående sedan augusti 2019.
– Sen började vi restaurera de här markerna i år, och då kändes det aktuellt att tala om just naturbetesmarker, sa Per Rudengren som är en av arrangörerna.
Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip var två av ett drygt hundratal gäster, som deltog i seminarier om bland annat betesdjurs påverkan på den biologiska mångfalden. Under eftermiddagen tog de sig ut på en exkursion i de närliggande hagarna, som nyligen har blivit naturbetesmark.
– Den första juli kommer kor att börja beta här, sa Per Rudengren.
Växter och insekter lever i samspel med betesdjur på naturbetesmarker. Markerna främjar artrikedom och biologisk mångfald, vilket stärker ekosystemens motståndskraft mot exempelvis klimatförändringar. Dessutom bidrar betande djur till att hålla landskapet öppet, vilket gör att naturbetesköttets produktionskedja blir mer hållbar än köttet från djur som fötts upp i ladugårdar.
Ytterligare en aspekt av att bevara de öppna landskapen lyftes, nämligen dess värde för kulturen.
– Idas sommarvisa, Den blomstertid nu kommer, Sjösala vals. Den svenska musikskatten har inspirerats av naturen och markerna, och jag tror att de visorna kommer att dö bort i samma takt som markerna gör det, sa Jenny Jewert från Världsnaturfonden.