"BACKA". Budskapet kan tolkas på flera sätt och står skrivet med stora vita bokstäver på de svarta tröjorna. Jwana Shashani, Sumeya Hassan och Kawsar Ibrahim leder Fryshusets systerskapsutbildning i Flen och hoppas att den ska ge en gemenskap och ett mer tillåtande klimat för flickor och kvinnor.
– Man kan både tänka på det som att "vi backar varandra", och "backa, det här utrymmet är mitt", säger Jwana Shashani.
De är själva utbildade på Fryshuset i Stockholm och genom organisationens samarbete med Flens kommun får de nu sprida kunskapen vidare.
Under fem utbildningstillfällen träffar de flickor och ickebinära, personer som alltså varken identifierar sig som man eller kvinna, och i vinter avslutas kursen med en diplomering med utdelning av tröjor. Kursen vänder sig till åldern 13–20 och har en jämn åldersspridning i gruppen.
I utbildningen går de igenom ämnen som normkritik, konflikthantering, systerskap, vithetsnormen, intersektionalitet och civilkurage. De vill stötta och lyfta tjejer i samhället.
– Samhället stöttar inte ungdomar, men tjejer blir mest drabbade. Så vi försöker ge dem en push så de kan göra något eget och så de vet att de har stöd av oss, säger Sumeya Hassan.
De talar om de rådande strukturerna som ett stort problem även för pojkar och män.
– Sexism påverkar alla och ingen vinner på det. Det är män som toppar självmordsstatistiken, så vi vet att de inte mår bra av machokulturen som säger åt dem att de "måste vara starka" och "inte får visa känslor", säger Shashani.
Ledartrion önskar att det hade talats mer om dessa frågor när de växte upp. Jwana Shashani säger exempelvis att hon önskar att hennes tonårs-jag hade fått lära sig mer om normkritik.
– Det tog ett tag för mig att inse hur giftigt det är för både mig och mina medkvinnor. Vi borde stötta varandra i stället för att konkurrera. I stället för att vara kritisk mot tjejer som gör som de vill så stötta dem nu!
De är alla överens om att utbildningen kunde ha gett dem viktiga verktyg i en mycket yngre ålder, men är glada att ha fått möjligheten nu då de är 20 respektive 21 år.
– När vi var små tänkte vi ju inte på hur vi blev pumpade med sexism, misogyni och rasism och alla de här sakerna. Det flödar på, man litar på sin kommun, de som bestämmer och vuxna överlag, säger Kawsar Ibrahim och fortsätter:
– Om vi hade fått gå den här utbildningen när vi var yngre hade vi kunnat ifrågasätta det. Det känns ju inte rätt att killar får ta plats i skolan jämt, men det såg vi hela tiden!