Unizon är en organisation som samlar en mängd kvinnojourer under samma tak med visionen att skapa ett jämställt samhälle fritt från våld.
– Vi är en fri röst som kan elda på kommunerna att utveckla arbetet med våld mot kvinnor. Vi är inte en myndighet utan kan vara starkare i media, säger Olga Persson, generalsekreterare i Unizon.
I november skickade Unizon ut en enkät till samtliga av landets 290 kommuner för att undersöka kommunernas ambitionsnivå och arbete med att stävja våldet mot kvinnor och våld i nära relationer.
200 kommuner valde att svara på enkäten som bland annat innehöll frågor kring organisation, arbetssätt, insatser, förebyggande åtgärder och kompetens inom förvaltningen.
– Vi har sett till helheten av dessa olika parametrar och valt att ranka dem i en lista för att väcka en tävlingsinstinkt mellan kommunerna. Vi hoppas att barometern kan bidra till att accelerera arbete hos kommunerna och prioritera frågan. Varje år mördas 17 kvinnor av en sambo eller före detta partner och den siffran har varit konstant några år och borde kunna minska, säger Olga Persson.
Unizon skriver i sin rapport att arbetet med kvinnofridsbrotten är lågt prioriterat och refererar också till IVO:s tillsyn från 2014 som identifierar samma sak.
Olga Persson vill se att kommunerna prioriterar frågan och jobbar med utbildad personal samt vidareutbildning och även med avtal med kvinnojourer som sträcker sig längre än ett år.
– Sen måste de givetvis också kunna erbjuda hjälp i det akuta skedet och i ett längre perspektiv. Att se till helheten är något alla kommuner har misslyckats med, säger Olga Persson
Ola Nordqvist är avdelningschef för utbildningsstöd och integration inom socialförvaltningen i Flens kommun.
– Plats 69 är för dåligt men vi är en liten kommun med bred verksamhet och jag vet inte vilka parametrar de har tagit hänsyn till. Men frågan är prioriterad hos oss och vi behöver ta ett större grepp kring det.
Kommunen jobbar i nuläget på ett nytt samverkansavtal med polisen och i det hoppas Ola Nordqvist att frågan kommer ännu högre upp på dagordningen.
– Vi från socialförvaltningen har lyft fram frågan och med det nya avtalet hoppas vi kunna ta ett helhetsgrepp. Vi har som mål att ha en kvinnobrottsplan som inte bara berör socialtjänsten. Det ska breddas till att innefatta flera av kommunens verksamhetsområden och allt våld i nära relationer.
Förutom stöd till kvinnojouren Malva har kommunen flera egna verksamheter för den som har drabbats eller den som utsätter någon annan för våld.
– Inom öppenvården har vi fyra personer som är utbildade och jobbar med detta. De för samtal i "trappan" som är för de som indirekt drabbats av relationsvåld, i "violasamtal" som handlar om de direkt utsatta men även ATV, alternativ till våld, som är samtal med förövaren, säger Ola Nordqvist.
Han ser flera utmaningar för att komma till tals med dessa brott. Att arbeta förebyggande och uppsökande och att exempelvis öka anmälningsplikten vid lägenhetsbråk hoppas han ska göra att ärenden kan behandlas snabbare och att den drabbade ska våga anmäla.
– En annan grupp vi gärna vill komma åt är de som lever i samkönade relationer och utsätts för våld och där jobbar vi med RFSL:s jourverksamhet. Ofta är det skamfullt att bli utsatt och vissa i denna grupp kanske inte är öppna med sin sexualitet, säger Ola Nordqvist.
Senaste bidraget till kvinnojouren i Flen gällde för 2014 och var på 400 000 kronor. Pengarna tas från den kommunala budgeten för föreningsstöd och inte ur socialtjänstens budget. Men något beslut om fortsatt ekonomisk stöd är inte taget.
– Vi har gjort en utvärdering om arbetet och lämnat till kommunstyrelsen som ska fatta beslutet. Men det är viktigt att kommunen fortsätter att stödja dem ekonomiskt och i den nya budgeten från regeringen har de aviserat om nytt stöd till detta, säger Ola Nordqvist.
Även om kommunen ämnar jobba ännu bredare med att stävja våldet i nära relationer, där också män kan drabbas, är Ola Nordqvist tydligen med vilka som är prioriterade.
– Den stora gruppen som utsätts är kvinnor, det får man aldrig glömma bort.