Den ansvariga läkaren bestämde att liktornen skulle opereras bort. Det var läkarens första misstag, menar Inspektionen för vård och omsorg. Operationen ledde till ytterligare komplikationer för kvinnan och därmed onödigt lidande, anser Ivo.
I sitt konstaterande av brister slår Ivo fast att läkaren borde ha övervägt en annan behandling, alternativt skickat patienten till specialist för att besluta om en annan åtgärd. Detta med tanke på att liktornen kommit tillbaka efter en tidigare operation, som inte heller den hjälpte.
Kvinnan upplevde att operationen tog lång tid, att den utfördes på ett felaktigt sätt och uppger att hennes sår blivit infekterade efteråt.
Läkarens andra konstaterande misstag var att denna inte skrivit i sin patientjournal på ett korrekt sätt. Det framgår inte om läkaren diskuterat behandlingsmetod med kvinnan innan ingreppet.
Ivo anser att det alltid föreligger risk för komplikationer i samband med kirurgiska ingrepp, något läkaren bör vara medveten om innan operation utförs.
Läkaren anser sig dock ha lång erfarenhet av mindre kirurgiska ingrepp och menar också att operationen var relevant med tanke på att en central tagg var djupt inbäddad i fotens mjukdelar.
Ivo delar inte samma uppfattning då det av patientjournalen framgår att det krävdes 15 besök på vårdcentralen för omläggningar och tillsyn fram till slutet av maj 2018.