Lantlig utbildning ska sätta arbetslösa i arbete

För att bidra till minskad arbetslöshet ger sig Åsa folkhögskola in i lantbruksundervisning. En 13 veckor lång kurs ska sätta arbetslösa i arbete. Flens kommun går in som samarbetspartner.

16 personer ska få chansen att komma in i arbetslivet i lantbruket. Satsningen görs av Flens kommun, Åsa folkhögskola, LRF och Arbetsförmedlingen ska möjliggöra detta. Bilden är en arkivbild.

16 personer ska få chansen att komma in i arbetslivet i lantbruket. Satsningen görs av Flens kommun, Åsa folkhögskola, LRF och Arbetsförmedlingen ska möjliggöra detta. Bilden är en arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Flen2021-03-19 14:46

Med kursstart den 12 april kommer Åsa folkhögskola undervisa i lantbruksämnen. William Pereira, administrativ chef och kursutvecklare, ser projektet som ett sätt att få in personer i arbete.

– Det här är den första satsningen inom området som vi på Åsa folkhögskola gör. Skolan lämpar sig bra för utbildningen, en lantlig skola som ligger närmre lantbruket och skogen, säger William Pereira.

Utbildningen genomförs i samarbete mellan Flens kommun, Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Arbetsförmedlingen.

– Kommunens intresse är kompetensförsörjning till området, LRF lika så. För vår det handlar det om ett utbildningsuppdrag. Vi vill ge människor möjligheten till en kompetenshöjning som senare kan leda till arbetsmöjligheter, säger Pereira.

Utbildningen har ett maxantal på 16 personer. Man kan både söka utbildningen, bli rekryterad eller uppmuntrad att söka.

– Vi försöker ha en så bred målgrupp som möjligt. Människor som har bakgrund inom jordbruk, människor som bara är nyfikna, människor som vill sadla om i sitt arbetsliv, säger Pereira.

undefined
Gunita Persson, arbetsmarknadssamordnare, Kommunledningsförvaltningen i Flens kommun, ser fram emot att erbjuda människor utbildning inom lantbrukssektorn. Bilden är en arkivbild.

Flens kommun är väldigt nöjda med projektets framsteg. I höstas kartlades kompetensen i Flens kommun. Det visade sig att lantbruket skrek efter arbetskraft, vilket ledde till handling från kommunens sida.

– Efter kompetenskartläggningen blev klar tog jag kontakt med LRF och Åsa folkhögskola och presenterade idén. Den mottogs väl och sedan dess har vi varit igång, säger Gunita Persson, arbetsmarknadssamordnare i Flen.

Hur känns det att ni snart är igång med arbetet?

– Det känns jättekul att vi börjar se resultat av arbetet. Sedan gäller det att hitta rätt individer. Man måste vilja detta, man kan inte bli placerad dit. Man måste vara intresserad, det är egentligen det enda krav vi har, säger Gunita Persson.

Någon brist på ansökande lär det enligt Gunita Persson inte finnas. Kommunen dras i skrivande stund med ungefär 1 100 arbetslösa.

– Med tanke på den mängden arbetslösa, 1 100 i Flens kommun, bör det inte vara så svårt att hitta 16 personer. Men det handlar om att ha rätt person på rätt plats, säger Gunita Persson.

Hon lägger till:

– Går allt som det ska kan vi förändra människors liv till det bättre. Det ska bli jättekul och spännande att se var detta leder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!