Lärarförbundet om löneökningen: "Jämförelsevis uselt"

Dan Olofsson är lärare på Stenhammarskolan och lokal ordförande i Lärarnas riksförbund. Han vill att kommunen ska göra en lönesatsning för lärare som grupp.

Det mest effektiva sättet att höja sin lön är att byta arbetsplats, konstaterar Dan Olofsson, ordförande i Lärarnas riksförbund, Flen.

Det mest effektiva sättet att höja sin lön är att byta arbetsplats, konstaterar Dan Olofsson, ordförande i Lärarnas riksförbund, Flen.

Foto: Matilda Lantz

Flen2020-11-10 19:28

Av de drygt 175 kommuner som hittills har rapporterat in årets procentuella löneökning till Lärarnas riksförbud (LR) ligger Flen på plats 18 nedifrån. Med anledning av bottenplaceringen skriver Dan Olofsson, lokal ordförande i LR och Åsa Fahlén, förbundsordförande, en debattartikel i tidningen.

Lärarnas riksförbund verkar parallellt med Lärarförbundet, som har en något bredare medlemsbild som bland annat innefattar förskollärare medan LR riktar sig till lärare och studievägledare. Förbunden har i år snarlika utfall och båda ligger under två procent-strecket lokalt. Lärarnas riksförbund noterar 1,9 procent.

– Vi har haft dåliga utfall tidigare, men symboliskt och psykologiskt är det mindre tilltalande att det ligger under den här gränsen, säger Dan Olofsson.

Han arbetar själv som lärare i tyska och engelska på Stenhammarskolan och upplever en splittrad inställning bland sina kollegor. Några är väldigt missnöjda medan andra är tämligen nöjda, vilket han förklarar genom den statliga inblandningen som har gett lönepåslag för omkring en tredjedel av de anställda i form av lärarlyft och förstelärartillägg.

– Men med tanke på det relativt långa utbildning som lärare ändå har så ligger löneutfallet inte i paritet med andra yrken där man har samma långa utbildning, säger Dan Olofsson.

Han säger att lärare som har arbetat länge har blivit mer styvmoderligt behandlade än unga lärare.

– Om man har arbetat länge och därmed har en relativt hög lön har det funnits en tendens under längre tid att man inte har fått samma procentuella påslag, säger han.

Resultatet blir att det mest effektiva för att höja sin lön är att byta till en privat arbetsplats eller en skola inom en annan kommun, konstaterar Dan Olofsson. Samtidigt finns det en uttalad ambition från kommunen om att den kommunala skolan ska vara en eftertraktad arbetsplats.

– Kommunen är inte en dålig arbetsgivare, men ambitionerna är alltid större än vad utfallet visar sig motsvara. Även om årets resultat blev jämförelsevis uselt, ligger Flens kommun inte i botten jämfört med andra kommuner i Sörmland när det gäller lönenivån. Dock saknar vi en ordentlig satsning, i synnerhet på gruppnivå, säger han.

Tidningen har sökt Lena Furén, barn- och utbildningschef i Flens kommun för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!