Kvinnan ville avverka sin skog, på ett område av 2,8 hektar, och hade anmält detta till Skogsstyrelsen. Men, efter att styrelsen fått reda på att den fridlysta orkidén knärot, också påträffats på en del av hennes mark – blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.
Skogsstyrelsen skrev att en stor del av den lokala populationen skulle försvinna om avverkning skulle ske. Hon förbjöds därför att göra någon som helst avverkning på platsen, och all körning med skogsmaskiner skulle undvikas. Om kvinnan ändå skulle bryta mot detta, skulle hon åläggas ett vite på 350 000 kronor.
Kvinnan överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen. Hon skriver att beslutet innebär ett stort intrång, och ser det som att marken har "konfiskerats av staten". Hon skriver även att hennes fastighet nu minskar i värde, eftersom den nu är att betrakta som obrukbar.
Hon skriver också att hon är en liten privat skogsägare, och beroende av intäkterna från sitt skogsbruk, och att hon nu inte kan finansiera i solceller i sitt lantbruk som hon planerat.
Mark och miljödomstolen gör bedömningen att eftersom blomman även återfinns i ett närliggande naturreservat, anges avverkningen inte någon beaktansvärd risk för artens status. Hon får dock inte avverka på en yta på totalt 0,14 hektar, där blomman växer. Skulle hon ändå avverka, åläggs hon ett vite på 40 000 kronor.