– Vad jag vet gör ingen annan i Sverige så stora ostar, säger Claes Jürss som tillsammans med sin fru Kerstin Jürss driver Jürss Mejeri i Flen.
Osten är framtagen på eget recept och är en pressad hårdost. Resultatet efter ett och ett halvts års otålig väntan ligger ägarna väl i smaken.
– Den har en stor och djup smak med syrlighet. Den är väldigt smakrik och jag blev glatt överraskad, säger Claes Jürss.
– Jag kommer att rekommendera folk att köpa en flaska rödvin till den, den passar perfekt till det, säger Kerstin Jürss.
Ju längre en ost lagras desto mer smak samlar den på sig då mjölksyrebakterierna utvecklas. Att lyckas få fram en god ost hänger på en mängd olika faktorer.
– Det handlar bland annat om rätt temperatur, tid, vattenmängd och luftfuktighet. Baserat på våra erfarenheter valde vi 18 månader för denna men den kunde ha legat ännu längre, säger Claes Jürss.
I måndags såg det första exemplaret av Big Ben dagens ljus och produktionen av den stora osten på 25 kilo är än så länge är på provbasis. Men intentionen är att den ska bli en del av produktionen om den tas emot väl av inköpare och andra ostfantaster.
– Det går åt 250 liter mjölk till varje ost och vi har fyra färdiga ostar nu. Vi ville inte göra för många innan vi vet om det blir bra, säger Claes Jürss.
Men han känner ingen panik att den ska få fäste på marknaden direkt.
– Det är inte som med vissa ostar där du har några veckor på dig att sälja utan denna kan ligga ett år till, säger han.
Vanligtvis producerar det lilla gårdsmejeriet ostar i viktklassen sju till tio kilo som lagras i minst ett halvår. Men nu är det alltså premiär för en ost av större kaliber.
– Det är väldigt spännande att hålla på med en ost så här länge och se utvecklingen och processen över lång tid. Fast större än så här kan vi inte göra, då får vi bygga om hyllorna, säger Kerstin Jürss.
Till helgen visar Claes och Kerstin Jürss stolt upp sin nya skapelse på ostfestivalen Osten i våra hjärtan som hålls för andra året på Nordiska Museet i Stockholm.
– Det är bra att svensk ostproduktion lyfts fram och uppmärksammas. Det finns jättemycket bra svensk ost, säger Kerstin Jürss.