Både barn-, utbildnings- och kulturnämnden (BUK) och socialnämnden har ställt sig bakom socialnämndens utredning och nu är det upp till kommunstyrelsen att bereda ärendet.
Om familjecentralen blir av ska nämnderna gemensamt sluta avtal med landstinget Sörmland om uppstarten och driften av centralen.
Kommunen och landstinget ska sedan dela på kostnaden vilken för kommunens räkning uppgår till strax över en miljon. Inom kommunen står nämnderna för notan, socialnämnden med 600 000 kronor, BUK-nämnden med 470 000 kronor.
Förutom detta tillkommer investeringskostnader på 100 000 kronor vardera.
Familjecentraler finns redan på flera orter i Sörmland och landstinget har en utarbetat mall för hur det ska se ut. Den innefattar en kärnverksamhet med socialtjänst med förebyggande insatser, öppen förskola samt barnavård- och mödravårdcentral.
Landstinget är positivt till att öppna en central i Flen men avvaktar det politiska beslutet som ska fattas av kommunfullmäktige.
Om förslaget klubbas igenom kommer landstinget att vända sig till två vårdcentraler i Flen och en i Malmköping för att teckna avtal.
Idén med en familjecentral är en förbättrad folkhälsa och den strävar efter att nå alla familjer oberoende av socioekonomisk status. Den kommer hålla öppet på vardagar och vänder sig till familjer med barn på 0 till 6 år.
Planer på att låta det sociala och det medicinska samarbeta har funnits sedan 60-talet och de statliga utredningarna avlöste varandra mot slutet av årtiondet. På 70-talet såg Socialstyrelsen till att det startades flera försöksverksamheter exempelvis Flemingsbergs familjecentral som i fjol fyllde 40 år.
I Flen dröjde det fram till 2002 när det lokala Folkhälsorådet tog tag i frågan men försöket fall platt.
Nu 13 år senare kan centralen snart bli verklighet.