Ljuset stod i rampljuset på Kemins dag

Någon av Sveriges framtida kemister kanske såg dagens ljus när Kemins dag på temat ljus uppmärksammades i Flen.

Flen2015-10-09 18:00

– Om det funkar så funkar det! säger Erkan Balak.

Inledningsvis spridde sig en del skeptiska ansiktsuttryck i kemisalen inför projektet att tillverka ett batteri till en lysdiod (LED-lampa).

Elever på kursen kemi 2 på Naturvetenskapliga programmet handledde elever från årskurs åtta och nio från Stenhammarskolan som läser forskning och framtid i fredagens experimentverkstad.

– Skyll inte på oss om det inte funkar, vi har aldrig gjort detta innan. Det känns som att gå tillbaka till slöjden och tänka vad är det vi håller vi på med, sa Jonna Pestrea till Stenhammareleverna i ett försök att tona ner förväntningarna.

Men, efter att ha klippt till anpassade foliebitar, rullat in kolstavar i papper och blandat en mättad lösning av salt och vatten seriekopplades tre batterier och resultatet blev succé.

Varde ljus – till slut.

Under fredagen utförde 110 000 elever på 1 200 skolor runt om i landet samma experiment och förutom en lampa byggde deltagarna också en oljelampa med rapsolja som drivmedel.

Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) kom på idén att ha en Kemins dag redan på 90-talet men det var först när de för 13 år sedan komponerade ett gratis materialpaket för lärare och elever som intresset för dagen spred sig på allvar.

Tillsammans med Kemilärarnas resurscentrum och några Science Centers tar de varje år fram nya kemiexperiment och i år föll valet på ljuset då FN har utsett 2015 till det internationella ljusåret.

Målet med dagen är väcka intresse för kemi och redan i unga år ge en inblick och visa på möjligheterna av vad en kemist kan åstadkomma.

– Det är kul att göra ett samarbete med högstadiet i ett undersökande experiment och de här eleverna har redan ett stort intresse för kemi. Det gäller att bibehålla och utveckla det intresset för det finns ett stort behov av fler kemister och naturvetare, säger Peter Martinsson, lektor i kemi på Prins Wilhelmgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om