Sörmland Vatten är snart klara med sina plockanalyser av hushållsavfallet i Flen, Katrineholm och Vingåkers kommuner som det kommungemensamt ägda bolaget inledde i oktober.
– Vi gör plockanalyserna för att samla in fakta om hur våra kunder hanterar sitt avfall. Vissa företag väljer att lägga ut jobbet till andra men vi har valt att göra det själva. Analysen kommer att göras vartannat år, säger Helen Sylvefjord, informations- och kundservicechef på Sörmland Vatten.
Plockanalysen är uppdelad i tre faser, först samlas ett halvt ton hushållsavfall slumpmässigt in från ett förutbestämdt område. I Katrineholm kom soporna från flerfamiljshus, villor och markbehållare.
I Flen handlade det om samma sak undantaget markbehållare som i stället var containrar medan Vingåkers avfall kom från villor och flerfamiljshus.
Efter det tar sorteringen vid likt den som pågick när tidningen besökte arbetet i Flen. Personalen delar upp det insamlade materialet i 21 olika kategorier, kallat fraktioner.
Bland dessa 21 fraktioner återfinns kolumner för plast, trä, elektronikprodukter, textilier, metall och bioavfall som mat- och trädgårdsavfall.
Det sista steget innebär en utvärdering av resultatet och det kommer att vara ett kapitel i arbetet med att uppdatera avfallsplanerna i alla de tre kommunerna för perioden 2018 till 2020.
På Avfallsanläggningen i Flen har kollegor från Flen, Vingåker och Katrineholm sammanstrålat för att under hela dagen i detalj utskilja soporna. Framför sig har de fem stora kärl med vardera 100 kilo sopor som alltså ska gås igenom noggrant, vägas och kontrollföras.
– Det tar några timmar men det är kul att träffas, vi gör inte det så ofta annars och vi får gratis lunch i dag och får gå hem när vi är klara, säger Robin Persson som vanligtvis jobbar i Vingåker.
– Vi är lite stolta över att göra detta själva och inte lägga det på entreprenad. Vi får det som vi vill ha det, säger han och plitar ner ytterligare en siffra i protokollet.
Listetta på den långa protokollistan är matavfallet.
– Villor slänger mest mat helt klart och det är mycket olika förpackningar, säger Robin Persson.
Nu ska proverna analyseras och det slutgiltiga resultatet visar sig först om några veckor.
Sörmland Vatten har som mål att det farliga avfallet ska vara helt bort till år 2018.
– Farligt avfall kan vara batterier, glödlampor och mediciner som inte får slängas i hushållsavfallet. Här i dag ligger det på 0,1 procent så det går åt rätt håll. Det som folk slänger fel allra mest är papper och tidningar, det ska inte vara i brännbart men hamnar ofta där ändå, säger Helen Sylvefjord.