Medborgarlöften minskar brotten

Polisen och kommunens medborgarlöfte om en tryggare och minskad brottslighet i kommun ger resultat. Enligt en uppföljning har anmälda brott gått ned med fem procent.

Flen2016-11-07 17:06

En av åtgärderna från polisen var att ha en ökad närvaro vid Sveaparken, resecentrum och centrum i Flen.

– Ett stort fokus har lagts på när pendlarna kommer för att öka tryggheten när de kommer hem på kvällen. Men all vår lediga tid åker vi till de här platserna i Flen, säger polisen Dennis Ejdvinsson.

Tillsammans med kommunen gör de också insatser för att minska förekomsten av narkotika.

– Vi har varit mycket ute på skolor i olika sammanhang och föreläst. Sen har vi även gjort mer spaningsinsatser vid försäljning av narkotika, säger han.

Andrej Börjesson, beredskapssamordnare på Flens kommun, är nöjd med resultatet på uppföljningen.

– Det vi ser nu i uppföljningen är väldigt positivt och förhoppningen är att det ska fortsätta i den riktningen. Det här resultatet är för en del av året och det kvarstår ett par månader innan det är slut, men arbetet kommer att fortsätta, säger han.

I uppföljningen är det alla anmälningar som har kommit in hos polisen mellan den 1 januari och 30 september 2016 som ligger till grund för resultatet. Det jämfördes sedan med samma period från förra året.

En av insatserna som kommunen gjorde var flera trygghetsvandringar där de kunde åtgärda brister i centrum, som till exempel att laga trasiga lampor.

– Arbetet med att göra nya löften pågår under hela året. Våra olika förvaltningar samlar in underlag så att vi tillsammans med polisen kan se vad som bör göras i framtiden, säger Andrej Börjesson.

De gällande medborgarlöftena gäller fram till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om