Den nya modellen innebär att Migrationsverket får bättre kontroll över var nya boenden öppnas. Syftet med detta är att lätta på trycket för de kommuner som de senaste åren redan har tagit emot oproportionellt många asylsökande förhållande till invånarantalet.
Med den nya upphandlingsmodellen skulle 14 kommuner i Sverige inte behöva ta emot fler asylsökanden, däribland Flen och Vingåker.
Modellen bygger på en fördelningsnyckel som gör att den som ansöker om att öppna ett boende i någon av dessa kommuner får ett ekonomiskt påslag om 180 kronor per plats och dag.
Därför hamnar boendet mycket längre ner på listan över tänkbara leverantörer som Migrationsverket tecknar avtal med. Med gällande regelverk är det asylboendeleverantören som erbjuder lägst pris som vinner upphandlingen.
Förslaget lades först fram i februari och trots förväntat motstånd var generaldirektör Anders Danielsson optimistisk.
– Som myndighet är vi bundna av lagen om offentlig upphandling, vilket inneburit att vi inte kunnat styra var dessa boenden etablerats. Vi är medvetna om att även denna upphandling högst troligt kommer att överklagas men vår uppfattning är att modellen håller sig inom lagens gränser, sa han enligt ett utlåtande på Migrationsverkets hemsida.
Men under halvåret som gått har flera ärenden överklagats till Kammarrätten i Linköping och senast i förra veckan överklagades upphandling 7 till Kammarrätten i Jönköping.
– Den fulla effekten av fördelningsmodellen kan vi se först när alla överklaganden är avgjorda i domstol. På grund av domstolens inhibition får vi inte teckna några avtal i region mitt, syd och öst, säger Linus Lindqvist på Migrationsverkets presstjänst.
En inhibition innebär att inga nya beslut kan tas innan domstolen har avgjort överklagan utan tidigare beslut gäller. Besluten hävs inte dock inte, de skjuts bara på framtiden.
– Hur lång tid detta tar har jag ingen uppfattning om, det är helt upp till domstolen, säger Linus Lindqvist.
Men även om den nya modellen blir verklighet kan Flen ändå bli aktuellt för fler asylboende.
– Det beror på hur många asylsökande som kommer till Sverige och hur många boendeplatser vi har, säger Linus Lindqvist.
De senaste åren har myndigheten hyrt flera tillfälliga asylboenden för att täcka upp platsbehovet. Antalet människor som söker skydd i Sverige fortsätter att öka och Migrationsverket räknar med att behöva ytterligare 15 000 boendeplatser under 2015.
I övriga regioner i landet kan Migrationsverket teckna avtal med den nya modellen.