Mikrobryggarna vill sätta Skebo på kartan

Det bubblar och jäser i den gamla fabrikens innersta. Men det som tappas på flaska är mer än dryckjom: det är kultur och kamratskap – och ska sätta Skebokvarn på kartan.

Entusiasterna bakom Skebokvarns bryggeri ger en skål. Leif Ranemo, Christopher Sandberg, Bengt Nordrup, Peter Antonsson och Hans Hägglund. Åsa Lockner ingår också i styrelsen.

Entusiasterna bakom Skebokvarns bryggeri ger en skål. Leif Ranemo, Christopher Sandberg, Bengt Nordrup, Peter Antonsson och Hans Hägglund. Åsa Lockner ingår också i styrelsen.

Foto: Henrik Wising

Flen2020-09-27 11:35

Det hoppas styrelsen bakom relativt nybildade Skebokvarns bryggeri ekonomiska förening.

I helgen rundades det senaste styrelsemötet av med senapsdrypande grillkorv. Då passar det bra med en ”kall en”. När den dessutom kommer från det egna lilla bryggeriet smakar den, antagligen, extra gott.

Det handlar om – öl. Och det är i Alla tiders Skebo den bryggs.

Redan när Bengt och Jane Nordrup öppnade sin byggnadsvårdsbutik i ortens anrika snickerifabrik, hade Bengt planer på att starta ett mikrobryggeri. Snart nog slog han sig samman med en glad grupp andra ölentusiaster. 

I styrelsen ingår även Peter Antonsson, Hans Hägglund, Christopher Sandberg, Leif Ranemo och Åsa Lockner. I våras gjordes den första bryggningen på plats i det gamla snickeriet. Nu är det hög tid för julöl.

Varför ett mikrobryggeri?

– Ska man vara krass: för att det är så dyrt på bolaget. Men det handlar också om att det är roligt att experimentera sig fram mot nya smaker, säger Nordrup.

– En annan anledning är kvaliteten. Man har full koll på vad man stoppar i sig, säger Ranemo.

undefined
Erfarne mikrobryggaren Leif Ranemo tillsammans med Bengt Nordrup vid bryggverket.

För Sandberg gifter sig intresset för öl med hans vurm för kultur- och naturhistoria. Drycken har ett otroligt rikt arv, säger han.

– Min främsta ambition är att lära mig vad öl är, men också att kunna kontrollera det, styra det och skapa olika smaker. Det är spännande.

Ranemo har den längsta erfarenheten av lokalproducerad öl. Han har bryggt hemma i Malmköping i nio år, och ger uttryck för en närmast kärleksfull relation till den skummande drycken.

– När man var ung beställde man ”en stor stark” och trodde att det var det som var öl. Men det är ungefär som att gå in på en restaurang och beställa ”en tallrik mat”.

undefined
Christopher Sandberg förevigar ett sexpack sommarfläder – belöningen för väl genomfört styrelsemöte.

Att förenas med likasinnade ölentusiaster är både kul och utvecklande, tycker Nordrup. ”Då vågar man ta ut svängarna lite mer”, säger han.

Ta ut svängarna? Öl är väl bara vatten och humle, malt och jäst?

– Jo, men det finns hundra olika sorters humle, hundra sorters malt, hundra sorters jäst … och aromer, påminner Ranemo.

Hittills har Skebokvarns bryggeri skapat ett par ölsorter som namngetts. Ambitionen på sikt är att tillverka för försäljning.

– Men i väldigt liten skala. Det handlar mest om att vi vill sätta den här delen av Sörmland på kartan, säger Nordrup och skålar med sina bryggarbröder med en sommarfläder.

Hur den smakar? Säkert Alla tiders, Skebo.

undefined
I mikrobryggeriet har finskättade Nordrup mjöd –"sime" – på jäsning. Det handskrivna receptet kommer från föräldrahemmet.
Karta: Alla tiders Skebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!