I dag är Iris Pettersson chef för verksamhet för personer med funktionsnedsättning (VPF) på vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun. Den 1 juli börjar hon sitt nya uppdrag i Flen.
– Det här känns riktigt roligt, väldigt kul. Dels är det en ny tjänst för mig, jag inte arbetat på den nivån tidigare och dels tänker jag att jag kommer att lära mig väldigt mycket. Jag tror att det kommer bli ett stimulerande jobb, säger Iris Pettersson.
Hon har ingen direkt koppling till Flen sedan tidigare, men har läst på och bildat sig en uppfattning om kommunen.
– Jag har fått en bild av en kommun med stora utmaningar men också mycket möjligheter. Jag anar en vilja i Flen, och en känsla av att vi ska fixa det här tillsammans, säger hon.
Hon ser utmaningar både gällande ekonomin och framtida rekryteringar, vilket hon dock poängterar inte är något unikt för just Flen.
– Vi ser framåt i kommunsverige att vi måste göra en omställning för att klara välfärden. Ett exempel är den åldrande befolkningen.
Så hur ser du Budgetunderskottet på 55 miljoner kronor?– Jag har tagit del av att man har jobbat väldigt målmedvetet med att se över sina kostnader, där har man en påbörjad resa med att få ner underskottet som vi får fortsätta och vidareutveckla. Det är våra skattemedel vi använder och dem måste vi använda på ett så väldigt klokt sätt vi möjligt, säger Iris Pettersson.
För att klara balansgången och hitta smarta lösningar tror hon på en öppen dialog i organisationen och på ett nära samarbete med de som jobbar i verksamheterna för att vårdtagarna inte ska drabbas av de besparingar som måste göras.
– Man behöver ju inte alltid spara längst ut närmast brukarna, man får titta på hela organisationen, säger hon, och framhåller att hon inte har börjat sin tjänst än och därför inte har detaljkunskap om just Flen.
– Men medarbetarna kan ju ha mycket kunskap och idéer om hur vi kan göra det här på ett bättre sätt. Och det behöver inte bli dyrare – det kanske minskar våra kostnader om vi gör på ett annat sätt. Det behöver inte bara handla om att “nu drar vi ner och ni får springa fortare”, utan vi kanske kan jobba annorlunda? Och det behöver vi ta hjälp av de som genomför arbetet för att komma fram till, säger hon.
Det står också klart att Magdalena Palmcrantz, chef för individ och familj och egen försörjning, slutar sitt arbete inom kommunen efter tio år. Hon gör sin sista dag på kommunen den 12 augusti och en tillförordnad avdelningschef väntas presenteras inom kort.
”Arbetslivet som chef inom offentlig sektor har stimulerat, drivit och tagit mig dit där jag är idag. Det har gjort det svårt att planera för när det skulle ha blivit rätt tillfälle att byta inriktning eller sluta. Det här beslutet känns extra svårt när det är så mycket som händer inom socialförvaltningen och vi befinner oss mitt i stora förändringsprocesser”, säger hon i ett pressmeddelande.
Personalen har gett henne extra kraft genom den senaste tidens stora utmaningar och förändringar.
"Socialförvaltningen i Flens kommun är på väg framåt igen och det känns fint att få ha varit en del av det i både med- och motgång", säger hon.