Ny högstadieprofil med inriktning på film

I höst förvandlas aulan i på Stenhammarskolan till en biosalong. Då startar den nya högstadieprofilen med inriktning på film.

Foto:

Flen2019-06-19 20:40

Efter att han undervisat en profil som de har ärvt av tidigare lärare, med journalistik och sociala medier som inriktning, har lärarna Kalle Abbedal och Vedran Maras föreslagit att få starta en ny profil utifrån egna intressen.

– Vi känner att det finns ett behov av att få diskutera film med eleverna. Man känner sig lite mer stressad i dag, det är svårt att hinna se de klassiska filmerna som man vill hinna bearbeta med eleverna och de är inte intresserade på samma sätt som de var för tre-fyra år sedan, säger Vedran Maras och fortsätter:

– Alla har sina datorer nu och sina Netflix-konton. De bränner hellre igenom serier än filmer, så de går miste om de här klassikerna.

Abbedal och Maras upplever att film lätt blir en andrahandslösning i skolan, trots att Skolverket lyfter fram vikten av dramaturgi i nationella proven.

Film ingår i begreppet litteratur och lärarduon tycker att det är synd att man missar chansen att få djupdyka i dessa och ser den nya profilen som en chans för ungdomarna att få upp ögonen för några av "klassikerna".

Samtidigt ska det inte bara bli tungt drama och prisade filmer. Planen är att utgå från elevernas filmönskemål och sedan plocka in utvalda filmer när det passar.

De beskriver den tidigare journalistikprofilen, som kommer finnas kvar för den som vill gå klart den, som texttung och vill med den nya inriktningen öppna upp för elever att få uttrycka sig i muntliga diskussioner.

– Det blir lite som en genväg in i svenskan och i att skriva berättande texter, mycket går ju att översätta till textproduktion, säger Kalle Abbedal.

Dessutom kommer eleverna kunna känna igen klassiska verk under svenskalektionerna för att de har fått chans att se filmatiseringen, vilket också kan ge en lättare ingång till det litterära verket.

– Vi tänkte utgå från de filmer som eleverna har valt och kommer att pratar om aspekter som de kanske inte ser själva, säger Maras.

– Sedan kommer vi styra dem lite mot klassiker och fokusera på olika delar beroende på vad för film vi väljer. Som skillnaden mellan karaktär och karaktärisering, indirekt och direkt miljöbeskrivning, tema, dramaturgi, symboler … sådant man inte alltid hinner göra under lektionstid. Det känns som att det är en hel värld som förblir oupptäckt för dem, för det är mycket fokus på text, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om