Ny tidskrift vill bevaka och skapa kultur i Sörmland

Sörmländska uttryck, den subjektiva rikedomen och samarbeten över kommungränserna. Traktens Axel Hellby utforskar gärna den sörmländska kulturen genom skrivandet.

Förutom Axel Hellby och Johan Eriksson, har omkring 25 skribenter bidragit till Trakten. Bland andra Karin Flygare och Abdulwahed Alwani som medverkar återkommande.

Förutom Axel Hellby och Johan Eriksson, har omkring 25 skribenter bidragit till Trakten. Bland andra Karin Flygare och Abdulwahed Alwani som medverkar återkommande.

Foto: Privat

Flen2021-02-21 15:08

Han föddes i Norrbotten och har flyttat runt mellan såväl olika landskap som länder under sitt 43-åriga liv. Uppsala, Borås, Melbourne, Berlin och Stockholm för att nämna några. Men sedan 2014 bor Axel Hellby i Flen och känner att han har hittat hem.

– Det är ju klyschigt, men jag tycker om att bo så nära naturen. Jag kan titta ut och se skogen här utanför, säger han.

Han arbetar som lärare i engelska och svenska på Åsa folkhögskola och driver sedan i höstas den digitala kultur- och nöjestidskriften Trakten tillsammans med skribenten och förläggaren Johan Eriksson.

Trakten har som mål att täcka upp och nå ut till hela Sörmland. Hellby och Eriksson samarbetade tidigare med folkbildnings- och skrivprojektet "Sörmland läser". De upplevde att de fick till ett bra samarbete över hela regionen, men att det var lätt att "snubbla på kommungränserna".

undefined
"Fattigdom kan vara avsaknaden av en skogsdunge att gå till och rikedom kan vara tillgång till tystnaden. Eller till spagetti och ketchup om man älskar det", säger Axel Hellby.

Trakten vill dock vara snubbelfri och har som ambition att både bjuda på härlig läsning och konstnärliga utbyten över kommungränserna.

– En konstnär som har ett projekt på gång kanske också kan skriva en text om det. Och då kanske det kan nå ut till en annan konstnär i en grannkommun, säger Hellby.

Tidskriften ges ut digitalt, men ändå i tematiska nummer likt ett pappersmagasin. Höstens premiären handlade om platser och nyligen kom det uppföljandet numret om språk. I maj väntas det tredje om fattig- och rikedom.

– Vi vill att våra teman ska vara väldigt öppna. Fattigdom kan vara avsaknaden av en skogsdunge att gå till och rikedom kan vara tillgång till tystnaden. Eller till spagetti och ketchup om man älskar det, säger Hellby.

undefined
Förhoppningen är att Trakten både ska bjuda på intressant läsning och skapa nya kontakter kulturutövare emellan.

Just nu pågår en tävling på sajten, där man ska tolka det kommande temat genom valfri konstform. Vinnaren belönas med just rikedom i den traditionella formen pengar, närmare bestämt 2 000 kronor.

På temat språk skrev kommunarkivarien Roland Blomkvist nyligen en text om sörmländska uttryck och fraser. Det gav inspiration till en nu växande digital ordbank där man kan läsa om att en Årdalabo som tycker att någon bjälar menar att denne pratar skit och att man i Eskilstuna kan tala om att slätkarta när man tar sig upp för ett slätt berg eller träd.

– Projektet "Rädda sörmländskan" är ett underbart sätt för mig att få lära känna mitt nya landskap, säger Axel Hellby, som själv är förtjust i uttrycket "sölsåg" för någon som inte riktigt hänger med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!